krem z gotowanego mleka skondensowanego ze śmietaną

delikatny, wyrafinowany krem z gotowanym skondensowanym mlekiem! Dobrze nadaje się do wszelkich ciast, herbatników, miodów, nadzienia bułek biszkoptowych, ciast waflowych. Możesz dodać do niego dowolne posiekane orzechy. Ten krem jest obszerny. ale nie zachowuje kształtu, więc w razie potrzeby możesz dodać żelatynę.
IrenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 4 g
tłuszcze 48 % 25 g
węglowodany 44 % 23 g
334 kcal
IG: 9 / 0 / 91

metoda gotowania

czas gotowania: 15 min

ubij śmietanę mikserem lub blenderem. Najpierw z małą prędkością, a potem coraz większą. Gdy zaczęły się tworzyć ostre szczyty, stopniowo wprowadzamy gotowane mleko skondensowane i kontynuujemy ubijanie, aż będzie gładkie. Bardzo łatwy w przygotowaniu krem jest gotowy!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Gotowane mleko skondensowane - 328   kcal/100g

Podobne przepisy