Dynia nadziewana mięsem pieczona w piekarniku

świąteczne, smaczne i ciekawe danie do podania! Pieczona dynia z mięsem i warzywami to nie tylko bardzo smaczne, soczyste i satysfakcjonujące danie, które nadaje się na lunch lub kolację w codzienne dni, ale także bardzo piękna i interesująca prezentacja dania, które jest jadalnym garnkiem z mięsem. Takie danie może również ozdobić świąteczny stół i przyjemnie zadowolić domowników i gości w niedziele.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 15-21 kwietnia

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 4 g
tłuszcze 35 % 6 g
węglowodany 41 % 7 g
94 kcal
IG: 43 / 0 / 57

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić dynię nadziewaną mięsem pieczoną w piekarniku? Bardzo proste! Przygotuj składniki według listy. Dynia do takiego dania lepiej jest używać niesłodzonych odmian. Każde mięso będzie pasować do Twojego gustu, ale danie z wieprzowiną okaże się bardziej soczyste i smaczne, miąższ dyni jest również nasycony sokiem mięsnym. Oprócz mięsa możesz dodać trochę więcej warzyw, tylko poprawią smak potrawy, sprawią, że będzie bogatszy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj dynię, ostrożnie odetnij pokrywkę ostrym nożem i usuń miękki miąższ z nasionami. Wielkość dyni zależy od liczby osób przygotowujących to danie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj mięso, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w kostkę. Jeszcze raz spłucz i wysusz.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Marchewki umyć, obrać i pokroić w plasterki lub kostki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz cebulę i pokrój w kostkę nożem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodanie kilku ziemniaków do składników sprawi, że danie będzie jeszcze smaczniejsze i bardziej satysfakcjonujące. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w kostkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść warzywa z mięsem w głębokiej misce. Dodaj przyprawy: sól i czarny pieprz do smaku i wlej kilka łyżek oliwy z oliwek. Wymieszaj składniki. Posyp umytą posiekaną świeżą zieleniną.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Napełnij dynię gotowanym mięsem i warzywami. Wlej pół szklanki wody. Dno dyni należy również nasmarować olejem, aby nie zaczęła się palić na dnie formy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przykryj dynię pokrywką umieść ją na blasze do pieczenia. Wlej trochę wody na dno blachy do pieczenia. Umieść blachę do pieczenia z dynią w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni i piecz przez 2 godziny.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Danie jest gotowe. Dzięki tej metodzie pieczenia danie okazuje się nie tylko smaczne, soczyste, delikatne mięso, a dynia nasączona sokiem z zawartości, ale także zdrowe. Możesz przyspieszyć proces gotowania, jeśli wypełnisz dynię gotowymi produktami: usmaż mięso i warzywa osobno na patelni i ugotuj dynię w powolnej kuchence lub podwójnym bojlerze. Ale danie nie będzie już tak smaczne i zdrowe. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

pamiętaj, że ostateczny wynik tego dania zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt. 

oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy