skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić dynię nadziewaną mięsem pieczoną w piekarniku? Bardzo proste! Przygotuj składniki według listy. Dynia do takiego dania lepiej jest używać niesłodzonych odmian. Każde mięso będzie pasować do Twojego gustu, ale danie z wieprzowiną okaże się bardziej soczyste i smaczne, miąższ dyni jest również nasycony sokiem mięsnym. Oprócz mięsa możesz dodać trochę więcej warzyw, tylko poprawią smak potrawy, sprawią, że będzie bogatszy.
Krok 2:
Umyj dynię, ostrożnie odetnij pokrywkę ostrym nożem i usuń miękki miąższ z nasionami. Wielkość dyni zależy od liczby osób przygotowujących to danie.
Krok 3:
Umyj mięso, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w kostkę. Jeszcze raz spłucz i wysusz.
Krok 4:
Marchewki umyć, obrać i pokroić w plasterki lub kostki.
Krok 5:
Obierz cebulę i pokrój w kostkę nożem.
Krok 6:
Dodanie kilku ziemniaków do składników sprawi, że danie będzie jeszcze smaczniejsze i bardziej satysfakcjonujące. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w kostkę.
Krok 7:
Umieść warzywa z mięsem w głębokiej misce. Dodaj przyprawy: sól i czarny pieprz do smaku i wlej kilka łyżek oliwy z oliwek. Wymieszaj składniki. Posyp umytą posiekaną świeżą zieleniną.
Krok 8:
Napełnij dynię gotowanym mięsem i warzywami. Wlej pół szklanki wody. Dno dyni należy również nasmarować olejem, aby nie zaczęła się palić na dnie formy.
Krok 9:
Przykryj dynię pokrywką umieść ją na blasze do pieczenia. Wlej trochę wody na dno blachy do pieczenia. Umieść blachę do pieczenia z dynią w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni i piecz przez 2 godziny.
Krok 10:
Danie jest gotowe. Dzięki tej metodzie pieczenia danie okazuje się nie tylko smaczne, soczyste, delikatne mięso, a dynia nasączona sokiem z zawartości, ale także zdrowe. Możesz przyspieszyć proces gotowania, jeśli wypełnisz dynię gotowymi produktami: usmaż mięso i warzywa osobno na patelni i ugotuj dynię w powolnej kuchence lub podwójnym bojlerze. Ale danie nie będzie już tak smaczne i zdrowe. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
pamiętaj, że ostateczny wynik tego dania zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt.
oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g