kawior buraczany na zimę przez maszynę do mięsa

moja babcia wymyśliła ten przepis na kawior z buraków. Przepis jest absolutnie ekskluzywny! Chcę podzielić się z wami przepisem na kawior z buraków od mojej ulubionej babci. Była grzywaczem i bardzo dobrze gotowała. Kilka przepisów odziedziczyłem po niej. Wymyśliła je sama. Kto kocha buraki, raczej chwyć ten pyszny przepis! Można to ugotować do jedzenia lub przygotować na zimę.
NatusikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 1 g
tłuszcze 60 % 12 g
węglowodany 35 % 7 g
138 kcal
IG: 57 / 0 / 43

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kawior z buraków na zimę przez maszynę do mięsa? Paprykę pokroić w kostkę. Obsmażać.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zetrzyj marchewki na grubej tarce. Obsmażać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć osobno.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Buraki obrać i pokroić w kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przepuść buraki przez maszynkę do mięsa z płytkim grillem. Przenieś masę do głębokiego naczynia z grubym dnem. Dusić z olejem roślinnym (100 g) i 3 łyżkami.l ocet 30 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj wszystkie smażone warzywa osobno do buraków i wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej sok pomidorowy i dodaj koncentrat pomidorowy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Sól i wymieszaj. Dusić przez 30 minut pod przykryciem.Nie zapomnij mieszać, aby kawior się nie palił.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zmiel gorzką paprykę w misce blendera i dodaj do kawioru 10 minut przed końcem gotowości.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Masę w rondlu rozbijamy blenderem do stanu puree. Tomimy w cichym świetle przez kolejne 5 minut. I kładziemy gorący kawior w sterylnych słoikach. Sterylizujemy 0,5 l.puszki 30 minut. Dodaj 1 łyżeczkę.ocet do każdego słoika i zwiń, Odwróć, aż ostygnie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ten kawior może być przechowywany w mieszkaniu. Nie trzeba go ukrywać w zimnym miejscu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zimą otworzymy słoik i będziemy się cieszyć! To jest pyszne! Możesz ugotować ten kawior latem, aby po prostu zjeść. Jeśli ci się spodoba, możesz go zamknąć na zimę. Smacznego!

ocet w przepisach, chyba że autor zaznaczy inaczej, jest domyślnie dodawany w stężeniu 9%.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

koncentrat pomidorowy w tym przepisie można zastąpić pomidorami we własnym soku, świeżymi pomidorami lub keczupem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Sok pomidorowy - 21   kcal/100g

Podobne przepisy