skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kawior z buraków na zimę przez maszynę do mięsa? Paprykę pokroić w kostkę. Obsmażać.
Krok 2:
Zetrzyj marchewki na grubej tarce. Obsmażać.
Krok 3:
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć osobno.
Krok 4:
Buraki obrać i pokroić w kostkę.
Krok 5:
Przepuść buraki przez maszynkę do mięsa z płytkim grillem. Przenieś masę do głębokiego naczynia z grubym dnem. Dusić z olejem roślinnym (100 g) i 3 łyżkami.l ocet 30 minut.
Krok 6:
Dodaj wszystkie smażone warzywa osobno do buraków i wymieszaj.
Krok 7:
Wlej sok pomidorowy i dodaj koncentrat pomidorowy.
Krok 8:
Sól i wymieszaj. Dusić przez 30 minut pod przykryciem.Nie zapomnij mieszać, aby kawior się nie palił.
Krok 9:
Zmiel gorzką paprykę w misce blendera i dodaj do kawioru 10 minut przed końcem gotowości.
Krok 10:
Masę w rondlu rozbijamy blenderem do stanu puree. Tomimy w cichym świetle przez kolejne 5 minut. I kładziemy gorący kawior w sterylnych słoikach. Sterylizujemy 0,5 l.puszki 30 minut. Dodaj 1 łyżeczkę.ocet do każdego słoika i zwiń, Odwróć, aż ostygnie.
Krok 11:
Ten kawior może być przechowywany w mieszkaniu. Nie trzeba go ukrywać w zimnym miejscu.
Krok 12:
Zimą otworzymy słoik i będziemy się cieszyć! To jest pyszne! Możesz ugotować ten kawior latem, aby po prostu zjeść. Jeśli ci się spodoba, możesz go zamknąć na zimę. Smacznego!
ocet w przepisach, chyba że autor zaznaczy inaczej, jest domyślnie dodawany w stężeniu 9%.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
koncentrat pomidorowy w tym przepisie można zastąpić pomidorami we własnym soku, świeżymi pomidorami lub keczupem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Sok pomidorowy - 21 kcal/100g