skład / składniki
metoda gotowania
filet z królika i filet z kurczaka dokładnie spłukujemy, usuwamy grube filmy i żyły i kroimy na kawałki o dowolnym rozmiarze, w zależności od średnicy szyi maszynki do mięsa. Przygotowane mięso jest dwukrotnie przepuszczane przez maszynę do mięsa, co pozwoli osiągnąć maksymalną delikatność gotowego dania.
obierz cebulę, spłucz i, jeśli to konieczne, pokrój w plasterki. Pomijamy cebulę wraz z mielonym mięsem podczas ponownego siekania. W razie potrzeby cebulę można pokroić nożem, starając się jak najbardziej zmielić produkt na okruchy.
czosnek jest również obrany i posiekany w dowolny dogodny sposób(przechodząc przez maszynę do mięsa, tarcie lub siekanie nożem).
suszony chleb pszenny, najlepiej bez skórki, zalej ciepłą wodą lub mlekiem. Pozostaw mieszaninę do pęcznienia. Masa jest gotowa, gdy bułka tarta całkowicie zmięknie i wchłonie maksimum płynu. Gotową bułkę tartą przepuszczamy przez maszynę do mięsa jednocześnie z mięsem podczas drugiego przetwarzania.
w dużej misce łączymy mięso mielone z chlebem i warzywami, wbijamy jajko i dokładnie mieszamy. Dodaj przyprawy do woli i pamiętaj, aby dodać sól. Dobrze ugniatamy wszystkie składniki, a następnie uderzamy mięso mielone o powierzchnię stołu. Procedura pozwoli na wydostanie się nadmiaru powietrza i nadanie kotletom kształtu.
wlej zimną wodę do pojemnika i zwilż w nim ręce, aby mięso mielone się nie przykleiło. Podziel masę na małe porcje-puste miejsca na przyszłe kotlety. Kontynuując okresowe zwilżanie dłoni, formujemy każdą porcję w kulkę, a następnie formujemy kotlet o pożądanym kształcie (okrągły, podłużny z jednym spiczastym końcem lub cegłą).
powstałe kotlety obficie panierujemy w bułce tartej i smażymy na gorącej patelni z olejem roślinnym. Smażyć z każdej strony przez 5-7 minut, aż powstanie piękna złotobrązowa skorupa. Usuń z ognia, usuń pozostały olej ręcznikiem papierowym. Podawaj na gorąco z ulubionym dodatkiem i sosem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Królik (cięcie) - 188 kcal/100g
- Królik pieczony - 241 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Kurczak mielony - 143 kcal/100g