kotlety z królika i kurczaka

klasyczny przepis na kotlety. Pyszne z każdym dodatkiem! Kotlety z królika i kurczaka to gorące danie, które idealnie pasuje do każdego przystawki. Gęsty, aromatyczny kotlet z delikatnym miąższem i złotą skórką wygląda wykwintnie i bardzo apetycznie. Takie kotlety zajmą honorowe miejsce w stałym menu rodziny.
FloraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 14 g
tłuszcze 46 % 16 g
węglowodany 14 % 5 g
200 kcal
IG: 20 / 60 / 20

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

filet z królika i filet z kurczaka dokładnie spłukujemy, usuwamy grube filmy i żyły i kroimy na kawałki o dowolnym rozmiarze, w zależności od średnicy szyi maszynki do mięsa. Przygotowane mięso jest dwukrotnie przepuszczane przez maszynę do mięsa, co pozwoli osiągnąć maksymalną delikatność gotowego dania.

obierz cebulę, spłucz i, jeśli to konieczne, pokrój w plasterki. Pomijamy cebulę wraz z mielonym mięsem podczas ponownego siekania. W razie potrzeby cebulę można pokroić nożem, starając się jak najbardziej zmielić produkt na okruchy.

czosnek jest również obrany i posiekany w dowolny dogodny sposób(przechodząc przez maszynę do mięsa, tarcie lub siekanie nożem).

suszony chleb pszenny, najlepiej bez skórki, zalej ciepłą wodą lub mlekiem. Pozostaw mieszaninę do pęcznienia. Masa jest gotowa, gdy bułka tarta całkowicie zmięknie i wchłonie maksimum płynu. Gotową bułkę tartą przepuszczamy przez maszynę do mięsa jednocześnie z mięsem podczas drugiego przetwarzania.

w dużej misce łączymy mięso mielone z chlebem i warzywami, wbijamy jajko i dokładnie mieszamy. Dodaj przyprawy do woli i pamiętaj, aby dodać sól. Dobrze ugniatamy wszystkie składniki, a następnie uderzamy mięso mielone o powierzchnię stołu. Procedura pozwoli na wydostanie się nadmiaru powietrza i nadanie kotletom kształtu.

wlej zimną wodę do pojemnika i zwilż w nim ręce, aby mięso mielone się nie przykleiło. Podziel masę na małe porcje-puste miejsca na przyszłe kotlety. Kontynuując okresowe zwilżanie dłoni, formujemy każdą porcję w kulkę, a następnie formujemy kotlet o pożądanym kształcie (okrągły, podłużny z jednym spiczastym końcem lub cegłą).

powstałe kotlety obficie panierujemy w bułce tartej i smażymy na gorącej patelni z olejem roślinnym. Smażyć z każdej strony przez 5-7 minut, aż powstanie piękna złotobrązowa skorupa. Usuń z ognia, usuń pozostały olej ręcznikiem papierowym. Podawaj na gorąco z ulubionym dodatkiem i sosem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Królik (cięcie) - 188   kcal/100g
  • Królik pieczony - 241   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Kurczak mielony - 143   kcal/100g

Podobne przepisy