A la wiedeński sznycel wołowy

doskonały przepis na sznycel wołowy dla każdej gospodyni domowej! Przygotowujesz się do przyjęcia gości lub chcesz rozpieszczać swoich bliskich czymś nowym i smacznym? W takim przypadku polecam użyć kulinarnego przepisu na sznycel wiedeński. Danie jest przygotowywane dość szybko i łatwo.
OlgaOneginaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 15 g
tłuszcze 41 % 19 g
węglowodany 26 % 12 g
277 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    W tym przepisie powiem Ci, jak usmażyć wiedeński sznycel wołowy. Przygotowujemy wszystkie potrzebne nam produkty zgodnie z listą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Mięso wołowe kroimy na 4 kawałki, ostrożnie ubijamy drewnianym lub żelaznym młotkiem kuchennym z obu stron i solimy do smaku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij jajka trzepaczką w głębokiej misce i dodaj trochę soli. Podgrzej patelnię olejem roślinnym.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotowanie wszystkiego do ciasta i panierki: ubite jajka, przesiana mąka i bułka tarta. Wlej mąkę i krakersy do płaskich talerzy oddzielnie od siebie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie najpierw zwijamy sznycle w mące, następnie zanurzamy w jajku, a następnie panierujemy w bułce tartej i kładziemy na patelni. Smażyć z obu stron na średnim ogniu, aż pojawi się złota skorupa. Połóż smażony sznycel na ręczniku papierowym, aby wchłonąć tłuszcz. Zamiast oleju roślinnego możesz użyć masła i usmażyć na nim mięso-smak będzie nieco inny, ale nie gorszy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotowy sznycel wiedeński układamy na rozgrzanym talerzu z liśćmi sałaty, posypujemy sokiem z cytryny, dekorujemy gałązkami pietruszki i plasterkami cytryny. Możesz podawać do stołu zarówno z dodatkami, jak i bez. Ciesz się soczystym mięsem z niesamowicie pyszną skórką! Smacznego!

sznycel Wiedeński to cienka warstwa dobrze ubitego mięsa wołowego w panierce z jajek, mąki i bułki tartej. Sznycle smaży się w dużej ilości masła lub oleju roślinnego, aż będą ugotowane i nabiorą złotego koloru. Sznycel przygotowany w ten sposób nie pozostawi obojętnym na ciebie ani twoich gości. Polecam podać do niego kieliszek wytrawnego białego wina. To danie nadaje się na święta i dni powszednie, kiedy cała rodzina zbiera się przy jednym stole. Możesz zorganizować prezentację, aby nie była gorsza niż Restauracja. Oliwki, oliwki, plasterki cytryny, liście sałaty, pomidory i świeże zioła doskonale uzupełnią i ozdobią danie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy