skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
W tym przepisie powiem Ci, jak usmażyć wiedeński sznycel wołowy. Przygotowujemy wszystkie potrzebne nam produkty zgodnie z listą.
Krok 2:
Mięso wołowe kroimy na 4 kawałki, ostrożnie ubijamy drewnianym lub żelaznym młotkiem kuchennym z obu stron i solimy do smaku.
Krok 3:
Ubij jajka trzepaczką w głębokiej misce i dodaj trochę soli. Podgrzej patelnię olejem roślinnym.
Krok 4:
Gotowanie wszystkiego do ciasta i panierki: ubite jajka, przesiana mąka i bułka tarta. Wlej mąkę i krakersy do płaskich talerzy oddzielnie od siebie.
Krok 5:
Następnie najpierw zwijamy sznycle w mące, następnie zanurzamy w jajku, a następnie panierujemy w bułce tartej i kładziemy na patelni. Smażyć z obu stron na średnim ogniu, aż pojawi się złota skorupa. Połóż smażony sznycel na ręczniku papierowym, aby wchłonąć tłuszcz. Zamiast oleju roślinnego możesz użyć masła i usmażyć na nim mięso-smak będzie nieco inny, ale nie gorszy.
Krok 6:
Gotowy sznycel wiedeński układamy na rozgrzanym talerzu z liśćmi sałaty, posypujemy sokiem z cytryny, dekorujemy gałązkami pietruszki i plasterkami cytryny. Możesz podawać do stołu zarówno z dodatkami, jak i bez. Ciesz się soczystym mięsem z niesamowicie pyszną skórką! Smacznego!
sznycel Wiedeński to cienka warstwa dobrze ubitego mięsa wołowego w panierce z jajek, mąki i bułki tartej. Sznycle smaży się w dużej ilości masła lub oleju roślinnego, aż będą ugotowane i nabiorą złotego koloru. Sznycel przygotowany w ten sposób nie pozostawi obojętnym na ciebie ani twoich gości. Polecam podać do niego kieliszek wytrawnego białego wina. To danie nadaje się na święta i dni powszednie, kiedy cała rodzina zbiera się przy jednym stole. Możesz zorganizować prezentację, aby nie była gorsza niż Restauracja. Oliwki, oliwki, plasterki cytryny, liście sałaty, pomidory i świeże zioła doskonale uzupełnią i ozdobią danie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g