naleśniki z jagodami

najsmaczniejsze, jasne, soczyste, miękkie, na śniadanie dla dziecka. Naleśniki z jagodami można przygotować o każdej porze roku: latem ze świeżymi jagodami, a zimą z mrożonym lub gotowym dżemem jagodowym. Naleśniki z dodatkiem kardamonu są niezwykle smaczne i delikatne. Takich jeszcze nie próbowałeś!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 6 g
tłuszcze 9 % 3 g
węglowodany 74 % 25 g
150 kcal
IG: 17 / 0 / 83

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pyszne naleśniki z jagodami? Na początek przygotuj wszystko, czego potrzebujesz do ciasta. Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij je z lodówki. Jajka potrzebują dużych wybranych. Jeśli jajka są małe, lepiej wziąć 1 więcej. Weź mąkę najwyższej jakości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połącz jajka z cukrem i 1 szklanką mleka i ubij trzepaczką do uzyskania gładkości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Osobno w misce wymieszaj przesianą mąkę, kardamon i sól.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj mieszankę mąki do ubitych jajek. Weź pod uwagę, że możesz mieć więcej lub mniej mąki niż ja. Skoncentruj się na konsystencji ciasta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Mieszaj, aż będzie gładka, stopniowo uzupełniając pozostałe mleko. W ten sposób unikniesz pojawienia się grudek. Ciasto powinno być lekko lepkie, płynne i jednorodne.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotowe ciasto odstaw na 30 minut. W tym czasie mąka pęcznieje, wchłania wilgoć, a ciasto staje się jeszcze bardziej lepkie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy ciasto jest zaparzone, rozpuść kawałek masła na patelni i wlej miskę. Olej będzie potrzebny do nasmarowania patelni przed pieczeniem każdego naleśnika.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gdy ciasto się zaparzy, upiecz naleśniki na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Za każdym razem smarowałem patelnię olejem. Naleśniki wyszły z pięknymi wzorami i nie przykleiły się. Powinno być około 15-18 naleśników, w zależności od średnicy patelni.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ułóż gotowe naleśniki jeden na drugim.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przykryj stos naleśników ręcznikiem lub folią i całkowicie ostudź. Jeśli naleśniki pozostaną ciepłe, stopią nadzienie jagodowe i spłynie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gdy naleśniki ostygną, przygotuj nadzienie jagodowe. Możesz użyć gotowego dżemu jagodowego w sklepie. Powinien być wystarczająco gęsty, a nie płynny. Zagęściłem przecier jagodowy żelatyną. Ale można go również zastąpić pektyną lub agarem agarowym. I możesz pójść jeszcze łatwiejszą drogą i dodać 2-3 łyżki do masy jagodowej.l skrobia kukurydziana rozpuszczona w 40 ml wody.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Żelatyna wlać 40 ml zimnej wody i pozostawić do spęcznienia.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Posortuj jagody, opłucz i osusz. Jeśli używasz mrożonych jagód, najpierw rozmroź je i spuść uwolniony sok.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Włóż jagody do rondla, przykryj cukrem.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Mieszając, zagotuj na małym ogniu i gotuj przez 5-10 minut.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Gdy jagody się zagotują,zetrzyj jagody tłuczkiem. Gotuj mieszaninę, aż jagody zaczną gęstnieć. Na koniec dodaj żelatynę rozcieńczoną w wodzie, wymieszaj i gotuj wszystko razem przez 1 minutę.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Schłodzić gotowe nadzienie w temperaturze pokojowej i wstawić do lodówki lub do rondla z zimną wodą do ostygnięcia. Możesz ogólnie gotować naleśniki i nadzienie wieczorem, pozostawić do ostygnięcia na noc, a rano złożyć ciasto.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Złóż ciasto, smarując każdy naleśnik nadzieniem jagodowym i układając stos jeden na drugim.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Wierzch ciasta lekko posmaruj nadzieniem jagodowym, nie sięgając do krawędzi 1-2 cm.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Mogą to być nie tylko jagody, ale także porzeczki, truskawki i maliny. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

jeśli nie chcesz gotować dania w formie ciasta, możesz po prostu posmarować naleśniki dżemem i ułożyć w ćwiartki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kardamon - 311   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Borówka - 44   kcal/100g
  • Jagody świeżo mrożone - 56   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy