skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pyszne naleśniki z jagodami? Na początek przygotuj wszystko, czego potrzebujesz do ciasta. Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij je z lodówki. Jajka potrzebują dużych wybranych. Jeśli jajka są małe, lepiej wziąć 1 więcej. Weź mąkę najwyższej jakości.
Krok 2:
Połącz jajka z cukrem i 1 szklanką mleka i ubij trzepaczką do uzyskania gładkości.
Krok 3:
Osobno w misce wymieszaj przesianą mąkę, kardamon i sól.
Krok 4:
Dodaj mieszankę mąki do ubitych jajek. Weź pod uwagę, że możesz mieć więcej lub mniej mąki niż ja. Skoncentruj się na konsystencji ciasta.
Krok 5:
Mieszaj, aż będzie gładka, stopniowo uzupełniając pozostałe mleko. W ten sposób unikniesz pojawienia się grudek. Ciasto powinno być lekko lepkie, płynne i jednorodne.
Krok 6:
Gotowe ciasto odstaw na 30 minut. W tym czasie mąka pęcznieje, wchłania wilgoć, a ciasto staje się jeszcze bardziej lepkie.
Krok 7:
Gdy ciasto jest zaparzone, rozpuść kawałek masła na patelni i wlej miskę. Olej będzie potrzebny do nasmarowania patelni przed pieczeniem każdego naleśnika.
Krok 8:
Gdy ciasto się zaparzy, upiecz naleśniki na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Za każdym razem smarowałem patelnię olejem. Naleśniki wyszły z pięknymi wzorami i nie przykleiły się. Powinno być około 15-18 naleśników, w zależności od średnicy patelni.
Krok 9:
Ułóż gotowe naleśniki jeden na drugim.
Krok 10:
Przykryj stos naleśników ręcznikiem lub folią i całkowicie ostudź. Jeśli naleśniki pozostaną ciepłe, stopią nadzienie jagodowe i spłynie.
Krok 11:
Gdy naleśniki ostygną, przygotuj nadzienie jagodowe. Możesz użyć gotowego dżemu jagodowego w sklepie. Powinien być wystarczająco gęsty, a nie płynny. Zagęściłem przecier jagodowy żelatyną. Ale można go również zastąpić pektyną lub agarem agarowym. I możesz pójść jeszcze łatwiejszą drogą i dodać 2-3 łyżki do masy jagodowej.l skrobia kukurydziana rozpuszczona w 40 ml wody.
Krok 12:
Żelatyna wlać 40 ml zimnej wody i pozostawić do spęcznienia.
Krok 13:
Posortuj jagody, opłucz i osusz. Jeśli używasz mrożonych jagód, najpierw rozmroź je i spuść uwolniony sok.
Krok 14:
Włóż jagody do rondla, przykryj cukrem.
Krok 15:
Mieszając, zagotuj na małym ogniu i gotuj przez 5-10 minut.
Krok 16:
Gdy jagody się zagotują,zetrzyj jagody tłuczkiem. Gotuj mieszaninę, aż jagody zaczną gęstnieć. Na koniec dodaj żelatynę rozcieńczoną w wodzie, wymieszaj i gotuj wszystko razem przez 1 minutę.
Krok 17:
Schłodzić gotowe nadzienie w temperaturze pokojowej i wstawić do lodówki lub do rondla z zimną wodą do ostygnięcia. Możesz ogólnie gotować naleśniki i nadzienie wieczorem, pozostawić do ostygnięcia na noc, a rano złożyć ciasto.
Krok 18:
Złóż ciasto, smarując każdy naleśnik nadzieniem jagodowym i układając stos jeden na drugim.
Krok 19:
Wierzch ciasta lekko posmaruj nadzieniem jagodowym, nie sięgając do krawędzi 1-2 cm.
Krok 20:
Mogą to być nie tylko jagody, ale także porzeczki, truskawki i maliny. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
jeśli nie chcesz gotować dania w formie ciasta, możesz po prostu posmarować naleśniki dżemem i ułożyć w ćwiartki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kardamon - 311 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Borówka - 44 kcal/100g
- Jagody świeżo mrożone - 56 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g