skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić Dorado na węglu drzewnym na grillu? Najpierw przygotuj rybę. Świetnie, jeśli masz świeże Dorado, ale możesz go użyć z zamrażarki. Jeśli masz mrożoną rybę, wyjmij ją z zamrażarki z wyprzedzeniem i pozostaw w temperaturze pokojowej do całkowitego rozmrożenia. Oczyść tusze z łusek, usuń wnętrze i skrzela. Opłucz rybę i osusz serwetkami, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci.
Krok 2:
W małym głębokim pojemniku dodaj rafinowany olej roślinny (lub oliwę), sos sojowy, mieszankę papryki, suche przyprawy i sól do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż będzie gładkie. Jakich przypraw lepiej używać? Możesz wziąć gotową mieszankę do dań rybnych lub suchych ziół do smaku.
Krok 3:
Wyślij marynatę do ryby. Każdą tuszę namoczyć marynatą ruchami masującymi i pozostawić w ten sposób na 15-30 minut. Jeśli zostawisz rybę do marynowania przez dłuższy czas, zawiń ją w folię spożywczą lub wyślij do celofanowej torby, a następnie włóż do lodówki.
Krok 4:
Kiedy Dorado jest marynowane, możesz rozpalić grill. Wygładź węgle pozostałe po płomieniu równą warstwą.
Krok 5:
Nasmaruj czysty, suchy ruszt olejem roślinnym. Odbywa się to tak, że ryba nie przykleja się do metalu podczas pieczenia. Połóż Dorado na ruszcie i gotuj, aż skóra się zarumieni. Zwykle gotuję różne warzywa równolegle, jeśli pozwala na to miejsce na ruszcie. Tym razem dostępne były zielone szparagi.
Krok 6:
Odwróć Dorado na drugą stronę i przygotuj.
Krok 7:
Gotowe, podawaj z pieczonymi lub świeżymi warzywami. Pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno.
zwykle gotowanie ryb na grillu nie wymaga dużo czasu i wysiłku. Czas gotowania zależy od wielu czynników: wielkości Dorado, stopnia ciepła i ilości węgli, a nawet modelu grilla.
możesz sprawdzić gotowość ryby za pomocą widelca lub końcówki noża. Przebij tył Dorado i sprawdź, czy sok w środku jest przezroczysty, oznacza to, że ryba jest gotowa.
nie trzymaj Dorado zbyt długo na grillu, w przeciwnym razie okaże się suche.
smacznego!
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Dorady - 112 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g