ryba Dorada na węglu drzewnym na grillu

niezrównanie pyszna Dorada o zapachu mgiełki! Bardzo prosty sposób na ugotowanie najsmaczniejszej i niezapomnianej apetycznej ryby na grillu. Nie wiesz, jak zaskoczyć przyjaciół i bliskich podczas pikniku? W takim razie zdecydowanie powinieneś spróbować Dorado pieczonego na węglu drzewnym!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 63 % 15 g
tłuszcze 29 % 7 g
węglowodany 8 % 2 g
125 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić Dorado na węglu drzewnym na grillu? Najpierw przygotuj rybę. Świetnie, jeśli masz świeże Dorado, ale możesz go użyć z zamrażarki. Jeśli masz mrożoną rybę, wyjmij ją z zamrażarki z wyprzedzeniem i pozostaw w temperaturze pokojowej do całkowitego rozmrożenia. Oczyść tusze z łusek, usuń wnętrze i skrzela. Opłucz rybę i osusz serwetkami, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W małym głębokim pojemniku dodaj rafinowany olej roślinny (lub oliwę), sos sojowy, mieszankę papryki, suche przyprawy i sól do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż będzie gładkie. Jakich przypraw lepiej używać? Możesz wziąć gotową mieszankę do dań rybnych lub suchych ziół do smaku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wyślij marynatę do ryby. Każdą tuszę namoczyć marynatą ruchami masującymi i pozostawić w ten sposób na 15-30 minut. Jeśli zostawisz rybę do marynowania przez dłuższy czas, zawiń ją w folię spożywczą lub wyślij do celofanowej torby, a następnie włóż do lodówki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Kiedy Dorado jest marynowane, możesz rozpalić grill. Wygładź węgle pozostałe po płomieniu równą warstwą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Nasmaruj czysty, suchy ruszt olejem roślinnym. Odbywa się to tak, że ryba nie przykleja się do metalu podczas pieczenia. Połóż Dorado na ruszcie i gotuj, aż skóra się zarumieni. Zwykle gotuję różne warzywa równolegle, jeśli pozwala na to miejsce na ruszcie. Tym razem dostępne były zielone szparagi.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Odwróć Dorado na drugą stronę i przygotuj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowe, podawaj z pieczonymi lub świeżymi warzywami. Pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno.

zwykle gotowanie ryb na grillu nie wymaga dużo czasu i wysiłku. Czas gotowania zależy od wielu czynników: wielkości Dorado, stopnia ciepła i ilości węgli, a nawet modelu grilla. 

możesz sprawdzić gotowość ryby za pomocą widelca lub końcówki noża. Przebij tył Dorado i sprawdź, czy sok w środku jest przezroczysty, oznacza to, że ryba jest gotowa. 
nie trzymaj Dorado zbyt długo na grillu, w przeciwnym razie okaże się suche.

smacznego!

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Dorady - 112   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy