naleśniki na zakwasie

cienkie, ażurowe naleśniki na cieście z dodatkiem zakwasu. Naleśniki na zakwasie są bardzo cienkie, z wieloma dziurami. A smak tych naleśników jest niesamowity: delikatny, aromatyczny, bez zapachu drożdży. Koniecznie przyjrzyj się przepisowi i weź przepis na zakwas!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 9-15 marca

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 5 g
tłuszcze 40 % 14 g
węglowodany 46 % 16 g
210 kcal
IG: 19 / 0 / 81

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Zwróć szczególną uwagę na zakwas. Tutaj zakwas nie jest sfermentowanym produktem mlecznym sprzedawanym w sklepie. Jest to zakwas używany zamiast drożdży: można go zrobić z samej mąki i wody lub kupić na sucho i rozcieńczyć wodą. Zakwas jest przechowywany w lodówce, ale przed użyciem należy go podgrzać do temperatury pokojowej, więc należy go wcześniej wyjąć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Również przed użyciem do pieczenia zakwas należy nakarmić mąką. Oznacza to, że dodaj 1 łyżkę do naszego zakwasu.łyżka mąki, wymieszaj i pozostaw na 30 minut. Po określonym czasie powinien zacząć bulgotać. Zauważam, że nie każda mąka nadaje się do pieczenia na zakwasie: mąka nie powinna być śnieżnobiała (wybielona chlorem) - taka mąka nie pozwoli na wzrost produktu podczas pieczenia. Mąka powinna być lekko kremowa (z reguły jest to 1-2 gatunek mąki).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W misce wymieszaj mleko o temperaturze pokojowej, cukier, sól. Ogólnie rzecz biorąc, w wyrobach cukierniczych bardzo ważne jest, aby wszystkie składniki podczas wyrabiania ciasta miały tę samą temperaturę, co polecam wcześniej wyjąć jajka i mleko z lodówki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij jajko i wymieszaj wszystko trzepaczką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przesiej mąkę. Polecam nie zaniedbywać tego procesu: w wyniku przesiewania mąka jest nasycona tlenem, a gotowy produkt jest bardziej przewiewny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej zakwas. Wszystko dobrze wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pozostaw ciasto na chwilę w ciepłym miejscu, aby również zaczęło bulgotać. Teraz ciasto jest gotowe do zrobienia naleśników.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Patelnię (najlepiej żeliwną) dobrze podgrzej i posmaruj olejem roślinnym. W tym celu możesz użyć pędzla do gotowania lub połowy cebuli lub ziemniaków.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej trochę ciasta i przechylając patelnię rozprowadź ją w okrąg. Ogień powinien być średni. Smaż naleśnik przez około 1 minutę z jednej strony.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie odwróć naleśnik i doprowadź do całkowitego ugotowania. Czas smażenia z drugiej strony prawdopodobnie będzie krótszy.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Połóż gotowy naleśnik na talerzu i posmaruj masłem. W ten sposób usmaż wszystkie naleśniki.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podawaj naleśniki na gorąco ze śmietaną, miodem i dżemem. A może z kawiorem. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Zakwas - 29   kcal/100g

Podobne przepisy