skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Zwróć szczególną uwagę na zakwas. Tutaj zakwas nie jest sfermentowanym produktem mlecznym sprzedawanym w sklepie. Jest to zakwas używany zamiast drożdży: można go zrobić z samej mąki i wody lub kupić na sucho i rozcieńczyć wodą. Zakwas jest przechowywany w lodówce, ale przed użyciem należy go podgrzać do temperatury pokojowej, więc należy go wcześniej wyjąć.
Krok 2:
Również przed użyciem do pieczenia zakwas należy nakarmić mąką. Oznacza to, że dodaj 1 łyżkę do naszego zakwasu.łyżka mąki, wymieszaj i pozostaw na 30 minut. Po określonym czasie powinien zacząć bulgotać. Zauważam, że nie każda mąka nadaje się do pieczenia na zakwasie: mąka nie powinna być śnieżnobiała (wybielona chlorem) - taka mąka nie pozwoli na wzrost produktu podczas pieczenia. Mąka powinna być lekko kremowa (z reguły jest to 1-2 gatunek mąki).
Krok 3:
W misce wymieszaj mleko o temperaturze pokojowej, cukier, sól. Ogólnie rzecz biorąc, w wyrobach cukierniczych bardzo ważne jest, aby wszystkie składniki podczas wyrabiania ciasta miały tę samą temperaturę, co polecam wcześniej wyjąć jajka i mleko z lodówki.
Krok 4:
Ubij jajko i wymieszaj wszystko trzepaczką.
Krok 5:
Przesiej mąkę. Polecam nie zaniedbywać tego procesu: w wyniku przesiewania mąka jest nasycona tlenem, a gotowy produkt jest bardziej przewiewny.
Krok 6:
Wlej zakwas. Wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 7:
Pozostaw ciasto na chwilę w ciepłym miejscu, aby również zaczęło bulgotać. Teraz ciasto jest gotowe do zrobienia naleśników.
Krok 8:
Patelnię (najlepiej żeliwną) dobrze podgrzej i posmaruj olejem roślinnym. W tym celu możesz użyć pędzla do gotowania lub połowy cebuli lub ziemniaków.
Krok 9:
Wlej trochę ciasta i przechylając patelnię rozprowadź ją w okrąg. Ogień powinien być średni. Smaż naleśnik przez około 1 minutę z jednej strony.
Krok 10:
Następnie odwróć naleśnik i doprowadź do całkowitego ugotowania. Czas smażenia z drugiej strony prawdopodobnie będzie krótszy.
Krok 11:
Połóż gotowy naleśnik na talerzu i posmaruj masłem. W ten sposób usmaż wszystkie naleśniki.
Krok 12:
Podawaj naleśniki na gorąco ze śmietaną, miodem i dżemem. A może z kawiorem. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Zakwas - 29 kcal/100g