skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby ugotować tortillę z serem i jajkiem na patelni, potrzebujemy: 2 tortille tortilla; 3 małe jajka; 3 gałązki pietruszki; 50 g sera; czarny pieprz i sól do smaku.
Krok 2:
Rozbij jajka do miski. Sól, pieprz. Ubijaj do względnej gładkości.
Krok 3:
Zetrzyj ser na średniej tarce.
Krok 4:
Umyj pietruszkę, osusz i drobno posiekaj.
Krok 5:
Połóż arkusz tortilli na suchej patelni. Jeśli tortilla jest większa niż średnica patelni, każdą tortillę należy przyciąć, aby średnica była nieco większa niż średnica patelni, aby krawędzie były lekko uniesione, wtedy nadzienie nie wypłynie poza tortillę.
Krok 6:
Wlej ubite jajka na wierzch, uważając, aby masa nie wyciekła poza tortillę. Przykryj patelnię pokrywką i smaż tortillę przez 5 minut na średnim ogniu.
Krok 7:
Gdy jajka lekko się zetrą, posyp je równomiernie tartym serem i ziołami.
Krok 8:
Przykryj nadzienie drugą tortillą i dociśnij. Odwróć tortillę i gotuj przez kolejne 2-3 minuty.
Krok 9:
Pokrój gotową tortillę na 4 części i natychmiast podawaj. Smacznego!
po raz pierwszy spróbowałem tortilli 3 lata temu na lotnisku w Soczi. Niestety tak się spieszyliśmy, że praktycznie nie poczułam jej smaku. Była z mięsem mielonym i czymś innym.
po powrocie do domu zamierzałem zrobić tę przekąskę w domu, ale bezpiecznie o tym zapomniałem.
a pewnego dnia ugotowałem jednocześnie dwa rodzaje nadzienia: z pomidorami i serem. Ten z serem i jajkami bardziej mi się podobał. Lepiej jest wziąć ser do tortilli, który nie jest zbyt rozłożony. Miałem mozzarellę bez smaku, która jest zwykle używana do pizzy. Idealnie nadaje się do pieczenia.
warto rozróżnić hiszpańską i meksykańską tortillę. Pomimo tej samej nazwy są to różne potrawy. Hiszpańska tortilla to omlet z warzywami. A meksykańska to tortilla z mąki kukurydzianej o jasnożółtym kolorze, którą można jeść po prostu lub po upieczeniu z różnymi nadzieniami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Tortilla - 286 kcal/100g