skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić wieprzowinę po królewsku w piekarniku? Najwygodniej jest użyć węglanu wieprzowego. Trzymaj go trochę w zamrażarce przed krojeniem, aby ułatwić krojenie. Pokrój odpowiednie mięso wieprzowe na porcje, w przybliżeniu tej samej wielkości, o grubości 1,5-2 centymetrów.
Krok 2:
Przykryj kawałki mięsa folią spożywczą i ubij trochę młotkiem kuchennym. Arkusz folii ochroni kuchnię przed rozpryskami mięsa, a sam kawałek mięsa nie pęknie podczas bicia.
Krok 3:
Przykryj blachę do pieczenia folią lub papierem do gotowania. Połóż ubite mięso na blasze do pieczenia. Obierz cebulę, umyj i pokrój. Rozłóż posiekaną cebulę na mięsie. Posyp mięso odrobiną soli i przypraw.
Krok 4:
Następnie ułóż grzyby na całym obszarze mięsa. Możesz użyć dowolnych grzybów-pieczarek lub grzybów leśnych. Używam gotowanych i mrożonych. Ale przed użyciem należy je rozmrozić.
Krok 5:
Posmaruj grzyby odrobiną majonezu i ułóż pokrojone pomidory. Trochę soli i włóż do piekarnika nagrzanego do 180C przez 30 minut.
Krok 6:
W tym czasie przygotuj ser. Zetrzyj go na grubej tarce. Trzymaj ser w lodówce do momentu zetarcia. Gdy jest zimny i twardy, łatwiej go zetrzeć.
Krok 7:
Posyp pieczone mięso startym serem i wstaw do piekarnika na kolejne 10-15 minut. W tym czasie ser stopi się i będzie apetycznie rozciągał podczas krojenia. Podawaj mięso po królewsku na gorąco, przenosząc je na talerze. Smacznego!
podoba mi się to danie, ponieważ jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Krótkie aktywne Gotowanie, a następnie piekarnik wykona całą pracę.
jeśli nie lubisz grzybów, możesz wykluczyć ich skład. Smak oczywiście stanie się mniej bogaty, ale będzie też bardzo smaczny!
pieczone mięso można podawać jako samodzielne danie. Ale polecam przygotować sałatkę ze świeżych warzyw.
zamiast majonezu możesz posmarować warstwy kwaśną śmietaną lub adjiką. A jeśli pozwala na to czas, mięso można wstępnie marynować.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser "stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Mrożone grzyby - 23 kcal/100g