wieprzowina po królewsku w piekarniku

pyszne i satysfakcjonujące danie mięsne na wakacje! Takie danie wyróżnia się doskonałym, bogatym smakiem i niepowtarzalnym aromatem. Będzie wyglądać elegancko, a nawet na świątecznym stole. Chociaż zdarza się, że gotuję go tylko na obiad.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 34 % 10 g
tłuszcze 59 % 17 g
węglowodany 7 % 2 g
203 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić wieprzowinę po królewsku w piekarniku? Najwygodniej jest użyć węglanu wieprzowego. Trzymaj go trochę w zamrażarce przed krojeniem, aby ułatwić krojenie. Pokrój odpowiednie mięso wieprzowe na porcje, w przybliżeniu tej samej wielkości, o grubości 1,5-2 centymetrów.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przykryj kawałki mięsa folią spożywczą i ubij trochę młotkiem kuchennym. Arkusz folii ochroni kuchnię przed rozpryskami mięsa, a sam kawałek mięsa nie pęknie podczas bicia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przykryj blachę do pieczenia folią lub papierem do gotowania. Połóż ubite mięso na blasze do pieczenia. Obierz cebulę, umyj i pokrój. Rozłóż posiekaną cebulę na mięsie. Posyp mięso odrobiną soli i przypraw.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie ułóż grzyby na całym obszarze mięsa. Możesz użyć dowolnych grzybów-pieczarek lub grzybów leśnych. Używam gotowanych i mrożonych. Ale przed użyciem należy je rozmrozić.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posmaruj grzyby odrobiną majonezu i ułóż pokrojone pomidory. Trochę soli i włóż do piekarnika nagrzanego do 180C przez 30 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W tym czasie przygotuj ser. Zetrzyj go na grubej tarce. Trzymaj ser w lodówce do momentu zetarcia. Gdy jest zimny i twardy, łatwiej go zetrzeć.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posyp pieczone mięso startym serem i wstaw do piekarnika na kolejne 10-15 minut. W tym czasie ser stopi się i będzie apetycznie rozciągał podczas krojenia. Podawaj mięso po królewsku na gorąco, przenosząc je na talerze. Smacznego!

podoba mi się to danie, ponieważ jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Krótkie aktywne Gotowanie, a następnie piekarnik wykona całą pracę.
jeśli nie lubisz grzybów, możesz wykluczyć ich skład. Smak oczywiście stanie się mniej bogaty, ale będzie też bardzo smaczny!
pieczone mięso można podawać jako samodzielne danie. Ale polecam przygotować sałatkę ze świeżych warzyw.
zamiast majonezu możesz posmarować warstwy kwaśną śmietaną lub adjiką. A jeśli pozwala na to czas, mięso można wstępnie marynować.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Mrożone grzyby - 23   kcal/100g

Podobne przepisy