mrożone grzyby nadają się do przepisów na wszystkie potrawy wymagające obróbki cieplnej. Można je smażyć, gotować, piec w piekarniku zarówno osobno, jak i z innymi składnikami. Mogą wypełniać ciasta i ciasta, gotować zapiekanki i omlety.
Najczęściej mrożone grzyby znajdują się w przepisach z tymi pięcioma potrawami:
najlepszą rzeczą do zrobienia z mrożonymi grzybami jest ich smażenie. W procesie uwolni się dużo wilgoci, która szybko odparuje z patelni. Rozmrażanie produktu nie jest konieczne przed gotowaniem. Z już smażonymi grzybami możesz gotować dowolne danie do woli: pierwsze, drugie, pieczenie i tak dalej.
jeśli gotowane grzyby zostały zamrożone (najczęściej tak się dzieje), można je bezpiecznie stosować do wszelkiego rodzaju zup, w tym śmietany, tłuczonych ziemniaków lub kapuśniaku. W tym przypadku grzyby układa się na końcu w garnku z wrzącą wodą. Rozmrażanie ich również nie jest konieczne.
aby przygotować pieczeń lub zapiekankę, w której ważne są proporcje suchych i mokrych składników, zamrożony produkt należy rozmrozić i pozbyć się nadmiaru płynu. Można to zrobić powoli w temperaturze pokojowej - wystarczy zostawić je w odpowiednim naczyniu, a następnie spuścić wodę. Możesz użyć kuchenki mikrofalowej w trybie "rozmrażania", ta metoda jest najszybsza. Ponownie - jeśli planujesz usmażyć grzyby przed dodaniem do nadzienia, nie musisz ich rozmrażać.
Ważne! Po rozmrożeniu grzybów nie należy ponownie zamrażać!