skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić makaron z kurczakiem i grzybami w sosie śmietanowym? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Możesz użyć dowolnych grzybów. Rozmroziłem grzyby leśne, które w sezonie grzybowym zostały zebrane w lesie, ugotowane i zamrożone przeze mnie osobiście.
Krok 2:
Rozgrzej patelnię, aż będzie gorąca i wlej na nią trochę oleju roślinnego. Pokrój mięso z kurczaka na małe kawałki i umieść na gorącej patelni. Smaż przez około 5 do 7 minut, aby mięso było lekko złociste.
Krok 3:
Podczas smażenia mięsa z kurczaka obierz cebulę i spłucz pod bieżącą wodą. Drobno posiekaj obraną cebulę i dodaj na patelnię do mięsa z kurczaka. Mieszaj i smaż wszystko razem przez kolejne 2-3 minuty.
Krok 4:
Następnie dodaj rozmrożone grzyby na patelnię. Smaż wszystko razem przez 2-3 minuty. Następnie przykryj, zmniejsz ogień i pozostaw wszystko do gotowania przez kolejne 10 minut. Okresowo mieszaj i upewnij się, że nie zacznie się palić. Jeśli cała wilgoć z grzybów odparuje bardzo szybko, dodaj dosłownie kilka łyżek wody.
Krok 5:
Oddzielnie połącz zimną wodę ze skrobią i wymieszaj, aby nie było grudek. Po co dodawać skrobię? Jest to konieczne, aby sos stał się nieco grubszy. Sos o tej konsystencji będzie przyjemnie otaczał makaron, a danie okaże się bardzo delikatne i przyjemne w smaku. Obierz i posiekaj czosnek. Gdy kurczak z grzybami się ugotuje, dodaj skrobię z wodą, śmietaną i posiekanym czosnkiem na patelnię.
Krok 6:
Do smaku dodaj trochę soli i przyprawy. Wszystko wymieszaj i zagotuj. Po podgrzaniu SOS nieco zgęstnieje.
Krok 7:
Następnie włóż gotowy makaron na patelnię. Wszystko wymieszaj i dobrze podgrzej na ogniu przez kolejne 2-3 minuty, aby wszystkie składniki stały się tej samej temperatury.
Krok 8:
Ułóż gotowe danie na talerzach i podawaj na gorąco. Smacznego!
taki sos z kurczakiem i grzybami można przygotować z dowolnym makaronem, ryżem lub puree ziemniaczanym.
jak prawidłowo ugotować makaron? Weź przestronny rondel, wlej wodę na 100 gramów makaronu 1 litr wody. Najważniejsze jest to, że produkty swobodnie pływają w cieczy. Sól do smaku. Doprowadź wodę do wrzenia. Ważne jest, aby włożyć makaron do wrzącej wody, w przeciwnym razie mogą się skleić. Gotuj na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż do całkowitego ugotowania lub AL DENTE (czas gotowania jest zawsze podany na opakowaniu). Włóż gotowy makaron do durszlaka i pozwól płynowi spłynąć. Nie warto spłukiwać gotowego makaronu wodą. Jeśli nie planujesz od razu mieszać makaronu z sosem, aby uniknąć sklejania się gorącego makaronu, możesz wysłać go z durszlaka z powrotem do garnka i dodać łyżeczkę oliwy z oliwek (lub kawałek masła)i delikatnie wymieszać.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Fettuccine - 280 kcal/100g
- Mrożone grzyby - 23 kcal/100g