makaron fettuccine kurczak z grzybami w sosie śmietanowym

niesamowicie pyszne, bardzo szybkie i łatwe, na rodzinny obiad! Makaron fettuccine z kurczakiem i grzybami w kremowym sosie gotujesz w 30-40 minut. Jest to idealne danie, lekkie i smaczne, które można podawać o każdej porze dnia. Jest szczególnie smaczny natychmiast po ugotowaniu, na gorąco.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 9 g
tłuszcze 16 % 5 g
węglowodany 56 % 18 g
163 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić makaron z kurczakiem i grzybami w sosie śmietanowym? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Możesz użyć dowolnych grzybów. Rozmroziłem grzyby leśne, które w sezonie grzybowym zostały zebrane w lesie, ugotowane i zamrożone przeze mnie osobiście.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozgrzej patelnię, aż będzie gorąca i wlej na nią trochę oleju roślinnego. Pokrój mięso z kurczaka na małe kawałki i umieść na gorącej patelni. Smaż przez około 5 do 7 minut, aby mięso było lekko złociste.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podczas smażenia mięsa z kurczaka obierz cebulę i spłucz pod bieżącą wodą. Drobno posiekaj obraną cebulę i dodaj na patelnię do mięsa z kurczaka. Mieszaj i smaż wszystko razem przez kolejne 2-3 minuty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie dodaj rozmrożone grzyby na patelnię. Smaż wszystko razem przez 2-3 minuty. Następnie przykryj, zmniejsz ogień i pozostaw wszystko do gotowania przez kolejne 10 minut. Okresowo mieszaj i upewnij się, że nie zacznie się palić. Jeśli cała wilgoć z grzybów odparuje bardzo szybko, dodaj dosłownie kilka łyżek wody.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Oddzielnie połącz zimną wodę ze skrobią i wymieszaj, aby nie było grudek. Po co dodawać skrobię? Jest to konieczne, aby sos stał się nieco grubszy. Sos o tej konsystencji będzie przyjemnie otaczał makaron, a danie okaże się bardzo delikatne i przyjemne w smaku. Obierz i posiekaj czosnek. Gdy kurczak z grzybami się ugotuje, dodaj skrobię z wodą, śmietaną i posiekanym czosnkiem na patelnię.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Do smaku dodaj trochę soli i przyprawy. Wszystko wymieszaj i zagotuj. Po podgrzaniu SOS nieco zgęstnieje.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie włóż gotowy makaron na patelnię. Wszystko wymieszaj i dobrze podgrzej na ogniu przez kolejne 2-3 minuty, aby wszystkie składniki stały się tej samej temperatury.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ułóż gotowe danie na talerzach i podawaj na gorąco. Smacznego!

taki sos z kurczakiem i grzybami można przygotować z dowolnym makaronem, ryżem lub puree ziemniaczanym.

jak prawidłowo ugotować makaron? Weź przestronny rondel, wlej wodę na 100 gramów makaronu 1 litr wody. Najważniejsze jest to, że produkty swobodnie pływają w cieczy. Sól do smaku. Doprowadź wodę do wrzenia. Ważne jest, aby włożyć makaron do wrzącej wody, w przeciwnym razie mogą się skleić. Gotuj na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż do całkowitego ugotowania lub AL DENTE (czas gotowania jest zawsze podany na opakowaniu). Włóż gotowy makaron do durszlaka i pozwól płynowi spłynąć. Nie warto spłukiwać gotowego makaronu wodą. Jeśli nie planujesz od razu mieszać makaronu z sosem, aby uniknąć sklejania się gorącego makaronu, możesz wysłać go z durszlaka z powrotem do garnka i dodać łyżeczkę oliwy z oliwek (lub kawałek masła)i delikatnie wymieszać.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Fettuccine - 280   kcal/100g
  • Mrożone grzyby - 23   kcal/100g

Podobne przepisy