skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na klopsiki w sosie pomidorowym według listy. Lepiej jest użyć mięsa mielonego mieszanego, z wieprzowiny i wołowiny, wziętych w równych częściach, klopsiki z takiego mięsa mielonego okażą się soczyste i smaczne. Aby danie było mniej kaloryczne, możesz użyć mielonego mięsa drobiowego. Mięso mielone można przykręcić do maszynki do mięsa ze świeżego mięsa lub użyć gotowego.
Krok 2:
Obierz cebulę i pokrój w kostkę. Używamy jednej cebuli do przygotowania mięsa mielonego, drugiej do sosu.
Krok 3:
Umyj marchewki, obierz i zetrzyj.
Krok 4:
Do miski z mielonym mięsem dodaj drobno posiekaną cebulę, sól i czarny pieprz do smaku. W razie potrzeby możesz dodać więcej przypraw i przypraw do mięsa. Kto lubi ostrzejsze i bardziej pikantne potrawy, może dodać suche Adjiki. Dokładnie wymieszaj masę, aby mięso mielone stało się jednorodne w konsystencji.
Krok 5:
Z mięsa mielonego z rękami nasączonymi wodą tworzymy małe kulki. Obtocz je w mące pszennej wlanej do miski. Wlej olej roślinny na patelnię. Włącz ogień. Smażyć klopsiki na rozgrzanym oleju na średnim ogniu, obracając je szpatułką, aż będą rumiane ze wszystkich stron.
Krok 6:
Smażyć klopsiki przez około 15 minut i wyjąć z patelni.
Krok 7:
Dodaj trochę oleju roślinnego na patelnię. Smażyć ugotowaną cebulę i marchewkę na średnim ogniu, mieszając, aż będzie lekko rumiana.
Krok 8:
Włóż pastę pomidorową na patelnię ze smażonymi warzywami i wlej pół szklanki wody. Wymieszaj mieszaninę i zagotuj.
Krok 9:
Ugotowane klopsiki rozprowadzamy we wrzącym sosie. Dusić klopsiki w sosie pomidorowym na średnim ogniu pod przykryciem przez około 30 minut. Następnie zdejmij pokrywkę, jeśli sos wydaje się płynny, pozwól mu trochę odparować. Wyłącz ogień.
Krok 10:
Danie podajemy do stołu, w razie potrzeby z dodatkami lub bez, ze świeżymi warzywami i ziołami. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g