skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Obierz cebulę z łuski i drobno posiekaj nożem. Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej go, najpierw wyślij cebulę na patelnię, smaż przez kilka minut na średnim ogniu.
Krok 2:
Umyj paprykę, pokrój na dwie części, Wytnij torebkę z nasionami, pokrój miąższ w małe kostki.
Krok 3:
Następnie kładziemy paprykę na cebulę i smażymy je razem przez około 7 minut, od czasu do czasu mieszając szpatułką.
Krok 4:
Na patelnię z warzywami dodajemy czosnek i cukier, sól, wystarczy szczypta, ponieważ używamy również sosu sojowego, sosu pomidorowego, które zawierają te składniki. Wlać sos sojowy, ocet jabłkowy, sok ananasowy, sos pomidorowy. Dla wygody te składniki naszego sosu można mieszać w osobnym pojemniku. Wymieszaj zawartość rondla i gotuj na wolnym ogniu przez około 5 minut.
Krok 5:
Dodaj łyżeczkę skrobi i kontynuuj duszenie sosu na ogniu, ciągle mieszając szpatułką, aż sos zgęstnieje. Wyłącz ogień.
Krok 6:
Aby uzyskać bardziej jednorodną konsystencję sosu, można go przebić blenderem. Sos jest gotowy. Taki sos doskonale uzupełni kurczaka lub wieprzowinę gotowaną w stylu azjatyckim, a także nadaje się do ziemniaków, tłuczonych ziemniaków, ryżu, makaronu jako pikantnego i pikantnego sosu. Smacznego!
istnieje wiele różnych przepisów na sos chiński i każdy może wybrać przepis według własnego gustu, biorąc pod uwagę walory smakowe dania, do którego zostanie podany taki sos. Przygotowanie takiego sosu w domu wcale nie jest trudne i nie trwa długo. Oczywiście o wiele łatwiej jest kupić gotowy sos, ale jakość i smak tego produktu będzie inny niż domowy. Rzeczywiście, w sosie domowym nie dodamy przeciwutleniaczy, zagęszczaczy i konserwantów niezbędnych do przedłużenia okresu przydatności sosu fabrycznego. Smak domowego sosu można regulować, zmieniając proporcje składników: uczynić go słodszym, ostrzejszym, grubszym lub mniej słonym.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g
- Sok ananasowy - 48 kcal/100g