skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować klopsiki w sosie pomidorowo-śmietanowym na patelni? Przygotuj niezbędne składniki. Możesz samodzielnie nakręcić mięso mielone lub wziąć sklep. Odpowiedni jest wieprzowina, wołowina, mieszana, kurczak. Mój ryż jest biały, zwykły, możesz wziąć każdy inny.
Krok 2:
Umyj marchewki, osusz, obierz. Zetrzyj obrane marchewki na grubej tarce.
Krok 3:
Dobrze spłucz ryż, aż woda z niego będzie czysta. Następnie przenieś ryż do garnka z wodą i umieść na kuchence. Woda powinna być 2-3 razy większa niż ryż. Sól wodę i gotuj ryż do połowy ugotowany. Odcedź nadmiar płynu, Wrzuć ryż do durszlaka.
Krok 4:
Przygotuj płaski talerz z mąką pszenną. W osobnej misce wymieszaj główne składniki: mięso mielone, startą marchewkę, częściowo ugotowany ryż, surowe jajko kurze. Wszystko posolić i pieprzyć.
Krok 5:
Ugniataj powstałe mięso mielone łyżką. Uformuj z niego niezbyt duże okrągłe koloboki. Można to zrobić rękami zwilżonymi zimną wodą.
Krok 6:
Zroluj powstałe koloboki na talerzu z przygotowaną mąką. Następnie usmaż je na patelni z rozgrzanym olejem roślinnym. Smaż, aż powstanie złoty kolor, ale upewnij się, że koloboki nie rozpadną się w tym procesie.
Krok 7:
Zacznij robić SOS. W osobnej misce wymieszaj śmietanę, koncentrat pomidorowy i mąkę. Wlej do nich szklankę wody, sól. Jeszcze raz dobrze wymieszaj, aby uzyskać jednorodną mieszaninę bez grudek.
Krok 8:
Wlej powstały sos na klopsiki na patelnię. Gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut pod zamkniętą pokrywką na małym ogniu.
Krok 9:
Podczas duszenia możesz dodać liść laurowy do smaku. Nasze klopsiki w sosie śmietanowo-pomidorowym są gotowe!
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g