klopsiki w sosie śmietanowo-pomidorowym na patelni

apetyczne kulki mięsne w gęstym sosie! Te klopsiki w sosie śmietanowym pomidorowym na patelni są niezwykle smaczne, soczyste i bardzo aromatyczne. Można je podawać z dowolnym dodatkiem: ziemniakami, makaronem, gotowanymi lub pieczonymi warzywami.
MądraloAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 10 g
tłuszcze 43 % 20 g
węglowodany 36 % 17 g
278 kcal
IG: 12 / 76 / 12

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować klopsiki w sosie pomidorowo-śmietanowym na patelni? Przygotuj niezbędne składniki. Możesz samodzielnie nakręcić mięso mielone lub wziąć sklep. Odpowiedni jest wieprzowina, wołowina, mieszana, kurczak. Mój ryż jest biały, zwykły, możesz wziąć każdy inny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj marchewki, osusz, obierz. Zetrzyj obrane marchewki na grubej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dobrze spłucz ryż, aż woda z niego będzie czysta. Następnie przenieś ryż do garnka z wodą i umieść na kuchence. Woda powinna być 2-3 razy większa niż ryż. Sól wodę i gotuj ryż do połowy ugotowany. Odcedź nadmiar płynu, Wrzuć ryż do durszlaka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotuj płaski talerz z mąką pszenną. W osobnej misce wymieszaj główne składniki: mięso mielone, startą marchewkę, częściowo ugotowany ryż, surowe jajko kurze. Wszystko posolić i pieprzyć.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ugniataj powstałe mięso mielone łyżką. Uformuj z niego niezbyt duże okrągłe koloboki. Można to zrobić rękami zwilżonymi zimną wodą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zroluj powstałe koloboki na talerzu z przygotowaną mąką. Następnie usmaż je na patelni z rozgrzanym olejem roślinnym. Smaż, aż powstanie złoty kolor, ale upewnij się, że koloboki nie rozpadną się w tym procesie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zacznij robić SOS. W osobnej misce wymieszaj śmietanę, koncentrat pomidorowy i mąkę. Wlej do nich szklankę wody, sól. Jeszcze raz dobrze wymieszaj, aby uzyskać jednorodną mieszaninę bez grudek.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej powstały sos na klopsiki na patelnię. Gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut pod zamkniętą pokrywką na małym ogniu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podczas duszenia możesz dodać liść laurowy do smaku. Nasze klopsiki w sosie śmietanowo-pomidorowym są gotowe!

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy