aby przygotować chiński sos w domu, będziesz potrzebować umiarkowanie prostych (i, co najważniejsze, niedrogich) składników. Są to: sos sojowy, ocet balsamiczny, musztarda, olej roślinny i sezamowy, miód, sól morska i mielona ostra papryka. W różnych przepisach skład produktów może zmieniać się w różnych proporcjach. Ponadto, gdy zdobędziesz doświadczenie w przygotowywaniu tego dania, mogą pojawić się własne kulinarne sekrety.
pięć najczęściej używanych składników w przepisach SOS chiński:
Produkt | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|
sos sojowy | 51 | 6 | 0 | 66.6 |
brązowy cukier | 394 | 0 | 0 | 99 |
cukier | 398 | 0 | 0 | 99.7 |
imbir | 80 | 1.8 | 0.8 | 15.8 |
skrobia kukurydziana | 329 | 1 | 0.6 | 85.2 |
właściwa procedura jest jeszcze prostsza niż zestaw składników. Wymieszaj wszystkie produkty ze sobą, aż będą gładkie. Dajemy trochę zaparzyć i można podawać.
chiński SOS pasuje do każdego mięsa smażonego w całości. Oznacza to, że w tym przypadku wlewa się go do sosu i kładzie na stole.
również jako składnik trafia do wszystkich dań kuchni chińskiej, zarówno przystawek, jak i podstawowych. Ponadto można go umieścić w innych potrawach, ponieważ jest doskonałym dodatkiem smakowym używanym jako przyprawa.
w odcieniach smaku taki sos może być słodki, słodko-kwaśny, kwaśny, ostry. Największą popularnością w historycznej ojczyźnie cieszy się drugi. Jest produkowany przez wielu producentów, jest produkowany pod różnymi markami. Możesz kupić, ale możesz sam ugotować.
pięć najszybszych przepisów na domowy sos chiński:
nazwa potrawy | Czas gotowania | kalorie kcal w 100g | oceną użytkowników |
---|---|---|---|
Chiński sos ostrygowy | 5 min | 99 | +14 |
Chiński ostry sos | 5 min | 158 | +33 |
Chiński sos śmietanowy | 10 min | 257 | +28 |
chiński sos hoisin | 15 min | 214 | +35 |
Chiński sos czosnkowy | 15 min | 220 | +21 |
mała wskazówka dla tych, którzy od czasu do czasu przechodzą na sztywną dietę: spróbuj dodać chiński sos do gotowanych warzyw lub płatków zbożowych. Żołądek podziękuje, nastrój natychmiast się podniesie, a figura nie zostanie uszkodzona.