Chiński sos ostrygowy

przygotowanie tego sosu jest bardzo szybkie i łatwe! Chiński SOS skrobiowy to klasyczny przepis na tradycyjne chińskie jedzenie. Smak gotowego sosu jest słodko-kwaśny i nadaje się jako przyprawa do dań mięsnych i pieczonych warzyw. Ten sos urozmaica również smaki prostych przystawek, takich jak ryż lub makaron szklany.
ValliAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 4 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 83 % 19 g
78 kcal
IG: 47 / 0 / 53

metoda gotowania

czas gotowania: 15 min

tradycyjna kuchnia chińska jest jedną z najstarszych na świecie. Wśród naszej populacji jest postrzegana jako coś egzotycznego. Dlatego dla wielu jest to niezwykle trudne do wykonania. Ale jeśli weźmiesz pod uwagę kilka podstawowych zasad, bardzo łatwo jest przygotować chińskie potrawy w domu. Dania kuchni chińskiej mają złożony smak i zapach dzięki zastosowaniu dość dużego zestawu składników. Do przyprawiania prawie wszystkich potraw używa się specjalnych sosów. Zwykle mają dość płynną konsystencję i są wchłaniane do żywności. Lub są tak grube, że jakby otaczają gotowe danie. Podstawą chińskich sosów jest bardzo często brązowy sos sojowy. Jednym z takich tradycyjnych sosów jest sos Chiński z dodatkiem skrobi. Skrobia w tym sosie odgrywa rolę samego zagęszczacza. Sprawia, że ten sos jest gęstszy i bardziej jednolity w konsystencji, co pozwala sosowi jakby otoczyć gotowe danie i zmienić jego smak na pikantny słodko-kwaśny.

przygotowanie takiego sosu jest bardzo proste. Będziesz potrzebował małej, czystej patelni. Wlać gotowy schłodzony bulion z kurczaka, sos ostrygowy, sos sojowy i włożyć brązowy cukier. Wymieszaj wszystkie składniki. Następnie delikatnie wprowadź mąkę kukurydzianą (w przypadku braku mąki kukurydzianej można ją zastąpić zwykłą skrobią ziemniaczaną) i dokładnie wymieszaj, aby nie było żadnych kawałków ani grudek. Następnie włóż patelnię do ognia, zagotuj zawartość i gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje do pożądanej konsystencji. W takim przypadku nie zapomnij stale mieszać sosu w rondlu. Przepis na sos jest bardzo prosty, najważniejsze jest to, że w gotowym naczyniu nie ma grudek.
podawaj chiński SOS skrobiowy najlepiej z kawałkami cielęciny i pieczonymi warzywami. Przed podaniem do gotowego sosu można dodać posiekaną zieloną cebulę.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana - 368   kcal/100g
  • Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364   kcal/100g
  • Sos ostrygowy - 121   kcal/100g
  • Rosół z kurczaka - 19   kcal/100g

Podobne przepisy