skład / składniki
metoda gotowania
tradycyjna kuchnia chińska jest jedną z najstarszych na świecie. Wśród naszej populacji jest postrzegana jako coś egzotycznego. Dlatego dla wielu jest to niezwykle trudne do wykonania. Ale jeśli weźmiesz pod uwagę kilka podstawowych zasad, bardzo łatwo jest przygotować chińskie potrawy w domu. Dania kuchni chińskiej mają złożony smak i zapach dzięki zastosowaniu dość dużego zestawu składników. Do przyprawiania prawie wszystkich potraw używa się specjalnych sosów. Zwykle mają dość płynną konsystencję i są wchłaniane do żywności. Lub są tak grube, że jakby otaczają gotowe danie. Podstawą chińskich sosów jest bardzo często brązowy sos sojowy. Jednym z takich tradycyjnych sosów jest sos Chiński z dodatkiem skrobi. Skrobia w tym sosie odgrywa rolę samego zagęszczacza. Sprawia, że ten sos jest gęstszy i bardziej jednolity w konsystencji, co pozwala sosowi jakby otoczyć gotowe danie i zmienić jego smak na pikantny słodko-kwaśny.
przygotowanie takiego sosu jest bardzo proste. Będziesz potrzebował małej, czystej patelni. Wlać gotowy schłodzony bulion z kurczaka, sos ostrygowy, sos sojowy i włożyć brązowy cukier. Wymieszaj wszystkie składniki. Następnie delikatnie wprowadź mąkę kukurydzianą (w przypadku braku mąki kukurydzianej można ją zastąpić zwykłą skrobią ziemniaczaną) i dokładnie wymieszaj, aby nie było żadnych kawałków ani grudek. Następnie włóż patelnię do ognia, zagotuj zawartość i gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje do pożądanej konsystencji. W takim przypadku nie zapomnij stale mieszać sosu w rondlu. Przepis na sos jest bardzo prosty, najważniejsze jest to, że w gotowym naczyniu nie ma grudek.
podawaj chiński SOS skrobiowy najlepiej z kawałkami cielęciny i pieczonymi warzywami. Przed podaniem do gotowego sosu można dodać posiekaną zieloną cebulę.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Mąka kukurydziana - 368 kcal/100g
- Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355 kcal/100g
- Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364 kcal/100g
- Sos ostrygowy - 121 kcal/100g
- Rosół z kurczaka - 19 kcal/100g