sos żurawinowy do kaczki

gotujesz ptaka? Przygotuj dla niej idealny sos jagodowy! Sos żurawinowy z kaczką jest bardzo prosty w przygotowaniu. Ponadto sos nie musi być przygotowywany bezpośrednio do podania dania, co jest niewygodne, zwłaszcza jeśli mówimy o świątecznej kolacji. Można go ugotować na kilka dni przed przewidywaną datą. Rozmaryn doskonale uzupełnia słodko-kwaśny smak sosu, nadaje mu nutę iglastą i to właśnie ta kombinacja jest idealna dla kaczki.
MashenkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 93 % 13 g
53 kcal
IG: 54 / 0 / 46

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

żurawina to zdrowa i smaczna jagoda, która może być używana nie tylko jako surowiec do napojów owocowych, dżemów i innych słodkich potraw. Z tej kwaśnej jagody możesz zrobić wspaniały sos do mięsa według własnego gustu. Dziś przygotujemy wersję, która doskonale ujawni i podkreśli smak pieczonej kaczki.

jagody do sosu mogą być używane zarówno świeże, jak i mrożone. Różnica w smaku nie będzie szczególnie zauważalna-SOS okaże się doskonały w obu przypadkach. Umyj świeże jagody w durszlaku i pozwól, aby nadmiar wilgoci spłynął. Zamrożone wstępnie rozmrażamy, najlepiej naturalnie-w temperaturze pokojowej, po spłukaniu czystą wodą.

przygotowaną żurawinę wkładamy do rondla o małych rozmiarach. Wlej cukier granulowany do jagód, dodaj gałązki świeżego rozmarynu, wymieszaj wszystko i umieść rondel na średnim ogniu. Doprowadź zawartość garnka do wrzenia, a następnie gotuj sos na średnim ogniu przez 10 minut. Często mieszamy przyszły sos drewnianą szpatułką.

podczas gotowania jagody powinny zacząć pękać. Możesz wspomóc proces, dociskając jagody szpatułką do dna i boków patelni. Pod koniec gotowania sos powinien wystarczająco zgęstnieć. Wynika to z wysokiej zawartości pektyny w jagodach. Wyjmujemy patelnię z sosem z pieca, usuwamy gałązki rozmarynu.

wlej biały ocet balsamiczny do sosu, wszystko dokładnie wymieszaj. Teraz pozostaje ostudzić sos w temperaturze pokojowej. Kiedy tak się stanie, przenieś sos do szklanego pojemnika i włóż do lodówki przed podaniem. Jeśli nie nastąpi to w najbliższym czasie, szczelnie przykryj pojemnik pokrywką.

sos żurawinowy przygotowany zgodnie z tym przepisem nie może być przechowywany przez tygodnie i miesiące, ale w lodówce przez 3-4 dni będzie dość prosty bez utraty swoich właściwości.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Żurawina - 26   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Rozmaryn świeży - 131   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g

Podobne przepisy