skład / składniki
metoda gotowania
żurawina to zdrowa i smaczna jagoda, która może być używana nie tylko jako surowiec do napojów owocowych, dżemów i innych słodkich potraw. Z tej kwaśnej jagody możesz zrobić wspaniały sos do mięsa według własnego gustu. Dziś przygotujemy wersję, która doskonale ujawni i podkreśli smak pieczonej kaczki.
jagody do sosu mogą być używane zarówno świeże, jak i mrożone. Różnica w smaku nie będzie szczególnie zauważalna-SOS okaże się doskonały w obu przypadkach. Umyj świeże jagody w durszlaku i pozwól, aby nadmiar wilgoci spłynął. Zamrożone wstępnie rozmrażamy, najlepiej naturalnie-w temperaturze pokojowej, po spłukaniu czystą wodą.
przygotowaną żurawinę wkładamy do rondla o małych rozmiarach. Wlej cukier granulowany do jagód, dodaj gałązki świeżego rozmarynu, wymieszaj wszystko i umieść rondel na średnim ogniu. Doprowadź zawartość garnka do wrzenia, a następnie gotuj sos na średnim ogniu przez 10 minut. Często mieszamy przyszły sos drewnianą szpatułką.
podczas gotowania jagody powinny zacząć pękać. Możesz wspomóc proces, dociskając jagody szpatułką do dna i boków patelni. Pod koniec gotowania sos powinien wystarczająco zgęstnieć. Wynika to z wysokiej zawartości pektyny w jagodach. Wyjmujemy patelnię z sosem z pieca, usuwamy gałązki rozmarynu.
wlej biały ocet balsamiczny do sosu, wszystko dokładnie wymieszaj. Teraz pozostaje ostudzić sos w temperaturze pokojowej. Kiedy tak się stanie, przenieś sos do szklanego pojemnika i włóż do lodówki przed podaniem. Jeśli nie nastąpi to w najbliższym czasie, szczelnie przykryj pojemnik pokrywką.
sos żurawinowy przygotowany zgodnie z tym przepisem nie może być przechowywany przez tygodnie i miesiące, ale w lodówce przez 3-4 dni będzie dość prosty bez utraty swoich właściwości.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Żurawina - 26 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rozmaryn świeży - 131 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g