paluszki ziemniaczane
skład / składniki
5
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki.
Krok 2:
Opłucz ziemniaki i gotuj w skórce do miękkości. Lekko ostudzić i obrać.
Krok 3:
Zetrzyj ziemniaki.
Krok 4:
Dodaj masło, żółtko, mąkę i skrobię do ziemniaków. Dodaj gałkę muszkatołową i sól.
Krok 5:
Wszystko wymieszaj i zagnieść miękkie ciasto. Nie powinien przyklejać się do rąk, więc podczas ugniatania może być potrzebna odrobina mąki.
Krok 6:
Z ciasta uformuj małe kiełbaski.
Krok 7:
Na patelni rozgrzej olej słonecznikowy i usmaż na nim półfabrykaty ziemniaczane na złoty kolor. W razie potrzeby możesz smażyć palce w głębokim tłuszczu. Połóż gotowe palce na ręczniku papierowym, aby ułożyć nadmiar tłuszczu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g