skład / składniki
metoda gotowania
z melona potrzebujemy tylko miąższu. Pokrój go w średniej wielkości kostkę. Zasadniczo rozmiar nie odgrywa szczególnej roli.
umyj pomarańczę tylną stroną gąbki do mycia naczyń, pod ciepłą wodą. Jest to konieczne, aby zmyć z powierzchni skórki wszystkie szkodliwe substancje, które przetwarzają owoce cytrusowe w celu dłuższego okresu przydatności do spożycia. Po odcięciu skórki z pomarańczy cienką warstwą staramy się nie dotykać białej warstwy, która nada dżemowi niepotrzebną gorycz. Gdy skórka jest cięta, drobno ją kroimy, obieramy pomarańczę i wyciskamy z niej sok.
wlej granulowany cukier do dużego rondla, wlej wodę i rozłóż tam pokrojony melon. Wysyłamy tam również skórkę pomarańczową i sok pomarańczowy. Podziel strąk wanilii na pół, zeskrob nasiona i dodaj je do garnka z resztą składników. Rzucamy tam połówki strąka.
stawiamy patelnię na wolnym ogniu, doprowadzamy jej zawartość do wrzenia, gotujemy dżem przez 50 minut. Jednocześnie często nie zapominam o mieszaniu przyszłego przysmaku. Najlepiej zrobić to drewnianą łyżką.
podczas gotowania dżemu sterylizujemy słoiki i pokrywki.Na początek myjemy je sodą, dobrze spłukujemy i sterylizujemy parą. Zagotuj pokrywki. Zasadniczo możesz sterylizować słoiki w dowolny dogodny sposób.
gotowy dżem kładziemy na gorąco w słoikach, zwijamy pokrywki i odwracamy do góry nogami. Owinąć kocem i pozostawić na jeden dzień, aby powoli ostygnąć. Po dżemie można umieścić w spiżarni lub piwnicy do przechowywania.
gotowe!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Melon"kantalupa" - 19 kcal/100g
- Melon"kołchoźnica" - 28 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g