skład / składniki
metoda gotowania
melon do przygotowania tego przysmaku lepiej wybrać dojrzały, słodki i soczysty. Myjemy go, a następnie kroimy, wycinamy miąższ. Następnie pokrój miąższ na małe kostki o boku równym około 1 cm, Przenieś pokrojony melon do dużego pojemnika.
następnie umyj jabłka, obierz je, pokrój na pół i wydrąż, pokrój w kostkę proporcjonalną do melona. Umieść pokrojone jabłka w osobnym pojemniku i zalej je świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Należy to zrobić, aby jabłka nie ściemniały.
duży rondel kładziemy na wolnym ogniu, wkładamy do niego kostki jabłek i melona, zasypiamy cukrem, mieszamy. Gotuj dżem, aż zgęstnieje. Stopień gęstości zależy od osobistych preferencji.
pamiętaj, aby wcześniej przygotować słoiki - wysterylizuj je w dowolny dogodny sposób. Na przykład możesz użyć piekarnika. Pamiętaj również, aby wysterylizować pokrywki. Robimy to w ten sposób...
bierzemy słoiki, myjemy je sodą, dobrze spłukujemy i wkładamy do zimnego piekarnika na ruszcie. Dokładnie umyte pokrywki sody również wkładamy do piekarnika. Włącz piekarnik, aby rozgrzał się do 120 stopni, Czas to 15 minut. Ten czas jest odpowiedni do sterylizacji słoików litrowych. Jeśli puszki mają pół litra, wystarczy 10 minut.
gotowy dżem układamy na gorąco w przygotowanych sterylnych słoikach, zwijamy słoiki pokrywkami. Odwróć słoiki do góry nogami, zawiń w koc i pozostaw w tej formie, aż dżem całkowicie ostygnie. Kiedy tak się stanie, słoiki z dżemem można odłożyć do przechowywania. Możesz przechowywać taki dżem nawet w mieszkaniu.
pyszne i słodkie półfabrykaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Melon"kantalupa" - 19 kcal/100g
- Melon"kołchoźnica" - 28 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g