sos żurawinowy do drobiu

idealny dodatek do kurczaka, kaczki, gęsi lub przepiórki. Sos żurawinowy dla drobiu wzbogaci smak dania głównego, ujawni go w nowych kolorach. Zaletą przepisu jest to, że jeśli planowane jest wydarzenie, na którym ma być traktowanie gości ptakiem, sos można zrobić z wyprzedzeniem. Za tydzień, ponieważ jest doskonale przechowywany w lodówce bez utraty smaku. W ten sposób w dniu uczty będzie wolny czas na przygotowanie innych potraw. Przepis na sos jest klasyczny, a dodatek cynamonu i skórki pomarańczowej oraz soku nadaje mu świeżą i ciekawą nutę.
Płatek śnieguAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 27 g
107 kcal
IG: 19 / 0 / 81

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

sok pomarańczowy, skórka pomarańczowa i laska cynamonu doskonale uzupełniają cierpki smak żurawiny, ale można je dodawać do woli. Zasadniczo nie są używane w klasycznej recepturze. Ale zawsze możesz poeksperymentować i uzupełnić SOS przyprawami lub dodatkami według własnego gustu. Na przykład zamiast soku i skórki pomarańczowej można użyć soku i skórki z cytryny.

żurawina jest nie tylko super zdrową jagodą, ale ma również wspaniałe właściwości kulinarne. Chodzi o wysoką zawartość pektyny, która pozwala sosowi z tych jagód naturalnie zamienić się w galaretkę, bez użycia sztucznych zagęszczaczy.

więc zacznijmy gotować...

wstępnie umytą żurawinę, jeśli używasz świeżej, umieść w średniej wielkości rondlu. Jeśli jagody są używane zamrożone, należy je wcześniej rozmrozić w temperaturze pokojowej. Do żurawiny dodajemy sok pomarańczowy, posiekaną skórkę pomarańczową, laskę cynamonu, cukier i wodę. Wszystko mieszamy i stawiamy na średnim ogniu, doprowadzamy zawartość rondla do wrzenia.

gotuj sos, aż jagody zaczną pękać. W tym procesie nie zapomnij często mieszać zawartości patelni. Dociśnij jagody do ścianek patelni drewnianą łyżką, pomagając im pęknąć. Gotuj sos, aż zgęstnieje, do pożądanej konsystencji. W czasie zajmuje to średnio 10 minut. Również na tym etapie dodaj sól do smaku do sosu.

zdejmij patelnię z ognia i pozostaw sos do ostygnięcia na pół godziny. Jeśli sos okazał się zbyt gęsty, można go rozcieńczyć wrzącą wodą. W takim przypadku nie musisz dodawać dużo wody na raz - musisz wprowadzić ją w małych porcjach, a po każdym dokładnie wymieszać sos. Nie zapomnij spróbować, aby w razie potrzeby dodać więcej soli.

gotowy sos można natychmiast podać lub włożyć do lodówki. W takim przypadku sos może być przechowywany w lodówce przez kilka miesięcy w hermetycznie zamkniętym pojemniku.

smacznego i jasnych świąt!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Żurawina - 26   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Skórka pomarańczowa - 97   kcal/100g
  • Sok pomarańczowy - 36   kcal/100g
  • Laska cynamonu - 261   kcal/100g

Podobne przepisy