skład / składniki
metoda gotowania
sok pomarańczowy, skórka pomarańczowa i laska cynamonu doskonale uzupełniają cierpki smak żurawiny, ale można je dodawać do woli. Zasadniczo nie są używane w klasycznej recepturze. Ale zawsze możesz poeksperymentować i uzupełnić SOS przyprawami lub dodatkami według własnego gustu. Na przykład zamiast soku i skórki pomarańczowej można użyć soku i skórki z cytryny.
żurawina jest nie tylko super zdrową jagodą, ale ma również wspaniałe właściwości kulinarne. Chodzi o wysoką zawartość pektyny, która pozwala sosowi z tych jagód naturalnie zamienić się w galaretkę, bez użycia sztucznych zagęszczaczy.
więc zacznijmy gotować...
wstępnie umytą żurawinę, jeśli używasz świeżej, umieść w średniej wielkości rondlu. Jeśli jagody są używane zamrożone, należy je wcześniej rozmrozić w temperaturze pokojowej. Do żurawiny dodajemy sok pomarańczowy, posiekaną skórkę pomarańczową, laskę cynamonu, cukier i wodę. Wszystko mieszamy i stawiamy na średnim ogniu, doprowadzamy zawartość rondla do wrzenia.
gotuj sos, aż jagody zaczną pękać. W tym procesie nie zapomnij często mieszać zawartości patelni. Dociśnij jagody do ścianek patelni drewnianą łyżką, pomagając im pęknąć. Gotuj sos, aż zgęstnieje, do pożądanej konsystencji. W czasie zajmuje to średnio 10 minut. Również na tym etapie dodaj sól do smaku do sosu.
zdejmij patelnię z ognia i pozostaw sos do ostygnięcia na pół godziny. Jeśli sos okazał się zbyt gęsty, można go rozcieńczyć wrzącą wodą. W takim przypadku nie musisz dodawać dużo wody na raz - musisz wprowadzić ją w małych porcjach, a po każdym dokładnie wymieszać sos. Nie zapomnij spróbować, aby w razie potrzeby dodać więcej soli.
gotowy sos można natychmiast podać lub włożyć do lodówki. W takim przypadku sos może być przechowywany w lodówce przez kilka miesięcy w hermetycznie zamkniętym pojemniku.
smacznego i jasnych świąt!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Żurawina - 26 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Skórka pomarańczowa - 97 kcal/100g
- Sok pomarańczowy - 36 kcal/100g
- Laska cynamonu - 261 kcal/100g