skład / składniki
metoda gotowania
żurawina w przepisie sugeruje użycie świeżej-w ten sposób okaże się szczególnie smaczna. Ale świeże jagody nie zawsze są dostępne, więc w zasadzie możesz wziąć mrożoną żurawinę. W takim przypadku nie zapomnij go wcześniej rozmrozić.
więc umyj żurawinę w durszlaku, a następnie pozwól wodzie spłynąć i włóż jagody do średniej wielkości rondla. Najlepiej użyć emaliowanej patelni lub wykonanej ze stali nierdzewnej. Wlej wskazaną ilość granulowanego cukru do jagód, wlej wodę i sok pomarańczowy, wszystko wymieszaj.
kładziemy patelnię na kuchence i doprowadzamy jej zawartość do wrzenia. Ciepło jest słabe. Kiedy przyszły sos zacznie się gotować, odliczamy czas. Od tego momentu gotujemy sos przez 20 minut. Podczas gotowania nie zapomnij od czasu do czasu wymieszać masy jagodowej. Jagody zaczną pękać, a pod koniec gotowania wszystko powinno pęknąć.
wlej czerwone wytrawne wino do przyszłego sosu, a także dodaj drobno posiekaną skórkę pomarańczową. Pozostaw niewielką ilość skórki do dekoracji gotowego sosu. Gotuj wszystko razem przez 1-2 minuty, po czym zdejmij z ognia i pozwól sosowi ostygnąć. Podczas gotowania sos zgęstnieje. Dzieje się tak dzięki pektynie zawartej w jagodach.
gotowy sos rozprowadzamy w pięknym pojemniku, posypujemy skórką pomarańczową zarezerwowaną na później. Przed podaniem sos można dodatkowo schłodzić w lodówce.
smacznego!
P. S. sos żurawinowy przygotowany w związku z tym przepisem można przechowywać w lodówce przez co najmniej tydzień. W takim przypadku lepiej umieścić go w pojemniku, który można hermetycznie zamknąć pokrywką. Wystarczy zwykły szklany słoik.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Żurawina - 26 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Skórka pomarańczowa - 97 kcal/100g
- Sok pomarańczowy - 36 kcal/100g