ugotowanie go dobrze oznacza stworzenie wszystkich warunków do narodzin kulinarnego arcydzieła! Początkujący kucharz może się bać, decydując, że bardzo trudno jest zrobić pyszny dressing, ale tak nie jest! Decydując się spojrzeć na przepisy na sosy rybne, każdy będzie zaskoczony, że istnieje tak wiele różnych sposobów tworzenia sosu! Nieograniczona wyobraźnia zmusza kulinarnych mistrzów-eksperymentatorów do łączenia najbardziej niezwykłych składników, które dają wiele jasnych odcieni smaku. Ktoś robi sos na bazie majonezu lub kwaśnej śmietany, inny dodaje imbir, startą limonkę lub pomidory.
pięć najczęściej używanych składników w przepisach:
Produkt | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|
cukier | 398 | 0 | 0 | 99.7 |
sok z cytryny | 16 | 0.9 | 0 | 3 |
oliwa z oliwek | 913 | 0 | 99.8 | 0 |
masło | 734 | 0.5 | 82.5 | 0.8 |
koperek | 38 | 2.5 | 0.5 | 6.3 |
rybę polewa się sosem sojowym, piwem, białym winem lub mlekiem; doprawione ziołami, przyprawami, czosnkiem z cebulą i ostrą papryką. Gałki muszkatołowe, kminek, sól morska, cytryna, koncentrat pomidorowy lub miód mogą również znacznie zmienić smak zwykłej uczty. Przygotowując sos, należy pamiętać, że jest on w stanie ulepszyć każdą ucztę, czy to szczupaka, okonia, łososia czy śledzia w dowolnej formie. Polewając gotowe danie gorącym i aromatycznym sosem, kucharz podaje na stole prawdziwe dzieło sztuki, które z pewnością wywoła wiele pochwał i sprawi wszystkim wiele radości!