skład / składniki
metoda gotowania
sos teriyaki jest używany do dań mięsnych i rybnych. Sposób przygotowania polega na smażeniu potraw w tym sosie do karmelizacji & amp; nbsp; nim cukru, co z kolei nadaje potrawie apetyczny połysk. Teriyaki to słodki sos, ponieważ zawiera miód i Mirin. Mirin to bardzo słodkie wino ryżowe. Jest używany w kuchni japońskiej. To wino służy jako składnik wielu sosów i marynat. Nadaje im słodki, pikantny smak. Przygotowujemy więc wszystkie niezbędne składniki i przystępujemy do gotowania.
1. Wlej sos sojowy i odpowiednią ilość wody do małego rondla z grubym dnem.
2. Tutaj wlej brązowy cukier, dodaj płatki chili, płynny miód.
3. Obierz czosnek, przepuść przez prasę. Rozłóż na pozostałych składnikach.
4. Obierz imbir. Pokrój ostrym nożem tak drobno, jak to możliwe. Wysyłamy po czosnku.
5. A teraz wlej olej sezamowy i Mirin. Mieszać.
6. Ostatni etap-wlej skrobię kukurydzianą do osobnej miski, wlej około 50 mililitrów zimnej wody. Mieszaj, aż będzie gładka.
7. Powstałą zawiesinę wlej cienkim strumieniem do rondla z sosem. Pomoże zagęścić teriyaki.
8. Wysyłamy patelnię do ognia. Doprowadź sos do wrzenia. Gotuj przez 3-4 minuty, aby sos lekko się zagęścił, a smaki czosnku i imbiru otworzyły się prawidłowo.
9. Schłodzić teriyaki do temperatury pokojowej, a następnie wlać sos do szklanego pojemnika. Może to być puszka lub butelka o odpowiedniej objętości.
przechowuj teriyaki w lodówce.
niech każde danie będzie wyjątkowe i niezapomniane!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g
- Olej sezamowy - 899 kcal/100g
- Wino - 76 kcal/100g