skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Masło powinno mieć temperaturę pokojową
Krok 2:
Wkładamy pojemnik z wodą do ognia w celu podgrzania. To jest nasza kąpiel wodna
Krok 3:
Pokrój masło na małe kawałki
Krok 4:
Umieść miskę oleju w łaźni wodnej. Ogrzewanie na małym ogniu.
Krok 5:
Masło stopniowo się stopi. W ten sposób gotuj olej przez półtorej godziny, ciągle mieszając.
Krok 6:
Podczas marnotrawstwa powstanie piana ze sfałdowanego białka. Zbieramy go w osobnej misce. N. B. Jeśli olej jest domowej roboty, piankę można wykorzystać do gotowania, ponieważ jest to czyste białko, jest przydatne, jednak nie jest długo przechowywane. Jeśli olej jest sklepowy, lepiej go nie używać.
Krok 7:
Po godzinie piana przestaje się wyróżniać. A na dnie tworzy się osad. Dzięki kąpieli wodnej nie pali się i może być również używany do przygotowywania różnych potraw.
Krok 8:
Przygotuj pojemnik do przechowywania ghee, Ustaw sito i ułóż gazę na kilku warstwach. Staramy się nie gadać mocno miski z olejem, aby nie zakłócać osadu i odcedzić olej.
Krok 9:
Oto jest - piękne, klarowne, zdrowe ghee. Z kilograma oleju powstał słoik o pojemności 500 ml. Takie ghee można przechowywać w lodówce przez 1,5 roku. Dzięki niemu potrawy będą znacznie smaczniejsze i zdrowsze!
ghee to tradycyjny produkt wielu narodów. Podczas długotrwałego podgrzewania masło jest uwalniane z różnych zanieczyszczeń, takich jak białko mleka i woda. Białko tworzy pianę, a woda po prostu odparowuje.Ghee nie pali się ani nie tworzy czynników rakotwórczych w wysokiej temperaturze.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g