Ghee płynne złoto

ghee w kąpieli wodnej-przydatne i proste! Pamiętaj, aby przygotować taki olej dla siebie!
GalinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 1 % 1 g
tłuszcze 98 % 83 g
węglowodany 1 % 1 g
734 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Masło powinno mieć temperaturę pokojową

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wkładamy pojemnik z wodą do ognia w celu podgrzania. To jest nasza kąpiel wodna

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój masło na małe kawałki

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umieść miskę oleju w łaźni wodnej. Ogrzewanie na małym ogniu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Masło stopniowo się stopi. W ten sposób gotuj olej przez półtorej godziny, ciągle mieszając.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podczas marnotrawstwa powstanie piana ze sfałdowanego białka. Zbieramy go w osobnej misce. N. B. Jeśli olej jest domowej roboty, piankę można wykorzystać do gotowania, ponieważ jest to czyste białko, jest przydatne, jednak nie jest długo przechowywane. Jeśli olej jest sklepowy, lepiej go nie używać.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po godzinie piana przestaje się wyróżniać. A na dnie tworzy się osad. Dzięki kąpieli wodnej nie pali się i może być również używany do przygotowywania różnych potraw.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przygotuj pojemnik do przechowywania ghee, Ustaw sito i ułóż gazę na kilku warstwach. Staramy się nie gadać mocno miski z olejem, aby nie zakłócać osadu i odcedzić olej.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Oto jest - piękne, klarowne, zdrowe ghee. Z kilograma oleju powstał słoik o pojemności 500 ml. Takie ghee można przechowywać w lodówce przez 1,5 roku. Dzięki niemu potrawy będą znacznie smaczniejsze i zdrowsze!

ghee to tradycyjny produkt wielu narodów. Podczas długotrwałego podgrzewania masło jest uwalniane z różnych zanieczyszczeń, takich jak białko mleka i woda. Białko tworzy pianę, a woda po prostu odparowuje.Ghee nie pali się ani nie tworzy czynników rakotwórczych w wysokiej temperaturze.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g

Podobne przepisy