skład / składniki
metoda gotowania
Dereń dojrzewa późnym latem lub wczesną jesienią. Dzieje się to nierównomiernie-niektóre jagody są już dojrzałe, a inne nie, więc dereń jest zawsze zbierany w kilku podejściach. Zbieranie dojrzałych jagód jest bardzo proste. Aby to zrobić, musisz rozłożyć tkaninę lub folię pod drzewem, a następnie dobrze wstrząsnąć drzewem. Wszystkie dojrzałe owoce spadną na rozłożoną tkaninę.
1. Jagody sortujemy, dobrze myjemy i przenosimy na patelnię z grubym dnem. Najlepiej jest użyć patelni ze stali nierdzewnej, możesz również emaliować. Jagody powinny być wybierane dojrzałe i dobre, musisz pozbyć się wszystkich zepsutych.
2. Przygotowane jagody pokrywamy granulowanym cukrem, odstawiamy na godzinę lub dwie. W tym czasie Dereń da sok.
3. W tym czasie sterylizujemy słoiki. Można to zrobić w dowolny wygodny sposób, na przykład w piekarniku, umieszczając w nim czyste słoiki do góry nogami (na ruszcie), umieszczając tam również pokrywki. Następnie piekarnik należy włączyć, aby podgrzać do 120 stopni. Słoiki i pokrywki w piekarniku są sterylizowane przez 15-20 minut.
4. Wlej wskazaną ilość wody do rondla z dereniem i umieść go na średnim ogniu, zagotuj płyn, mieszając, aby dżem się nie przypalił, nie przykleił do dna. Usuń również powstałą piankę łyżką cedzakową.
5. Następnie zmniejsz ogrzewanie do minimum i gotuj dżem przez 5 minut. W trakcie tego procesu usuwamy piankę z powierzchni masy jagodowej i nie zapominamy od czasu do czasu mieszać przyszłego przysmaku.
6. Gotowy dżem usuwamy z ognia i układamy w przygotowanych wcześniej wysterylizowanych słoikach, zwijamy sterylnymi pokrywkami i odwracamy, owijamy w koc, aż całkowicie ostygnie.
dżem jest gotowy! Należy go przechowywać w chłodnym miejscu-w piwnicy lub lodówce.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Dereń - 44 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g