pięciominutowy dżem z derenia z pestkami

pyszny dżem z maksymalną ilością witamin! Gotuj dla krewnych! Dżem z derenia z nasionami jest przygotowywany szybko przez pięć minut, podczas gdy zachowuje wiele przydatnych substancji. Taki przysmak jest przechowywany przez długi czas. Można go nie tylko podawać z herbatą jako przysmak, ale także stosować w leczeniu przeziębienia, ponieważ dżem dereniowy może delikatnie obniżyć ciepło. Oprócz tego, że dżem jest zdrowy, jest również bardzo smaczny, lepki i piękny.
HelviAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 98 % 48 g
191 kcal
IG: 13 / 0 / 88

metoda gotowania

Czas gotowania: 2 h 35 min

Dereń dojrzewa późnym latem lub wczesną jesienią. Dzieje się to nierównomiernie-niektóre jagody są już dojrzałe, a inne nie, więc dereń jest zawsze zbierany w kilku podejściach. Zbieranie dojrzałych jagód jest bardzo proste. Aby to zrobić, musisz rozłożyć tkaninę lub folię pod drzewem, a następnie dobrze wstrząsnąć drzewem. Wszystkie dojrzałe owoce spadną na rozłożoną tkaninę.

1. Jagody sortujemy, dobrze myjemy i przenosimy na patelnię z grubym dnem. Najlepiej jest użyć patelni ze stali nierdzewnej, możesz również emaliować. Jagody powinny być wybierane dojrzałe i dobre, musisz pozbyć się wszystkich zepsutych.

2. Przygotowane jagody pokrywamy granulowanym cukrem, odstawiamy na godzinę lub dwie. W tym czasie Dereń da sok.

3. W tym czasie sterylizujemy słoiki. Można to zrobić w dowolny wygodny sposób, na przykład w piekarniku, umieszczając w nim czyste słoiki do góry nogami (na ruszcie), umieszczając tam również pokrywki. Następnie piekarnik należy włączyć, aby podgrzać do 120 stopni. Słoiki i pokrywki w piekarniku są sterylizowane przez 15-20 minut.

4. Wlej wskazaną ilość wody do rondla z dereniem i umieść go na średnim ogniu, zagotuj płyn, mieszając, aby dżem się nie przypalił, nie przykleił do dna. Usuń również powstałą piankę łyżką cedzakową.

5. Następnie zmniejsz ogrzewanie do minimum i gotuj dżem przez 5 minut. W trakcie tego procesu usuwamy piankę z powierzchni masy jagodowej i nie zapominamy od czasu do czasu mieszać przyszłego przysmaku.

6. Gotowy dżem usuwamy z ognia i układamy w przygotowanych wcześniej wysterylizowanych słoikach, zwijamy sterylnymi pokrywkami i odwracamy, owijamy w koc, aż całkowicie ostygnie.

dżem jest gotowy! Należy go przechowywać w chłodnym miejscu-w piwnicy lub lodówce.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Dereń - 44   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy