skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Dobrze umyj pomidory i Ranetki, usuwając ogonki i gałązki.
Krok 2:

Opłucz i wysterylizuj w piekarniku 3 l.puszki. Dodaj 3 ząbki czosnku do słoika, przekrojone na pół. Dodaj parasol koperkowy, korzeń chrzanu, liść laurowy, ziele angielskie 5-6 sztuk do słoika.
Krok 3:

Dodaj goździki 5-6 szt.
Krok 4:

Wkładamy do słoika około jednej trzeciej naszych pomidorów, jeśli są duże, musisz je pokroić.
Krok 5:

Wkładamy do słoika około jednej trzeciej naszych pomidorów, jeśli są duże, musisz je pokroić.
Krok 6:

Dodaj kolejną warstwę Ranetki, połowę mniej pomidora.
Krok 7:

Dodaj kolejną warstwę pomidora, jedną warstwę Ranetki i przykryj parasolem koperkowym.
Krok 8:

Zagotuj wodę i napełnij drugi słoik naszymi składnikami.
Krok 9:

Napełnij pokrywki wrzącą wodą, a następnie słoiki z pomidorami i ranetą, stopniowo do samej góry, po 1,5 litra. i odstaw na 20 minut.
Krok 10:

Kładziemy patelnię na kuchence i spuszczamy do niej wodę ze słoików, zaczynamy przygotowywać marynatę.
Krok 11:

Na 3 litry marynaty dodaj 3 łyżki.l sól.
Krok 12:

Na 3 litry marynaty dodaj 6 łyżek. l. cukier i mieszając doprowadzić do wrzenia.
Krok 13:

Wypełnij nasze puste miejsca powstałą marynatą, jeśli to konieczne, dodaj wrzącą wodę.
Krok 14:

Dodaj 1 łyżeczkę do jednego ze słoików.kwas cytrynowy.
Krok 15:

Dodaj 1 łyżeczkę do drugiego słoika. esencja octu 70%.
Krok 16:

Zwiń pokrywki.
Krok 17:

Odwróć puszki i sprawdź je pod kątem szczelności, a następnie przykryj ciepłym kocem lub kocem na dzień lub dwa.
Krok 18:

Okazała się szykowną, aromatyczną i bardzo smaczną przekąską na zimę. Smacznego dla wszystkich!
ciekawa i pyszna przekąska konserwująca na zimę!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Korzeń chrzanu - 59 kcal/100g
- Ranetki - 47 kcal/100g


