dżem z arbuza i melona

Zrób dżem z najzdrowszych składników! Dżem z arbuza i melona to niezwykłe, ale bardzo udane połączenie! Oba te składniki są bogatym źródłem witamin i korzystnych pierwiastków śladowych. Dżem będzie nie tylko słodkim przysmakiem, ale także zdrowym, witaminowym daniem dla rodziny. Melon do gotowania lepiej wybrać nie najbardziej soczysty. Dobrze, jeśli nie jest dojrzały, ale gęsty. W arbuzie jest już dużo soku, więc dodatkowy sok z melona nie będzie zbyt przydatny. Im bardziej soczysty melon, tym dłużej musisz gotować dżem.
AselekAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 33 g
132 kcal
IG: 0 / 3 / 97

metoda gotowania

czas gotowania: 2 D 11 h

1. Mój arbuz pod bieżącą wodą. Następnie przecinamy go na pół. Za pomocą ostrego noża odetnij skórkę. Musisz wyciąć nie tylko zieloną część, ale także białą - blisko miazgi. Następnie pokrój miąższ arbuza w kostkę, wybierz nasiona. Z miazgą można zrobić inaczej: usunąć ją łyżką stołową, zmielić przez sito, usuwając w ten sposób nasiona (pozostaną na sicie).

2. Melon również mój. Następnie obieramy ze skórki i nasion. Pokrój miąższ w kostkę. Rozłóż miąższ arbuza i melona w dużym rondlu, przykryj cukrem. Pozostaw na 8-10 godzin (na noc).

3. Rano wysyłamy patelnię do ognia. Doprowadzić masę do wrzenia. Gotuj przez 5-10 minut-wyłącz ogień. Pozostaw dżem do wieczora, a następnie gotuj przez taką samą ilość czasu. W ten sposób gotujemy jeszcze dwa razy: następnego ranka i wieczorem. W tym czasie płyn dobrze odparuje, dżem stanie się dość gęsty.

4. Banki należy myć i sterylizować w dowolny znany sposób. Najważniejsze jest to, że pojemnik jest czysty, gorący i suchy przed ułożeniem dżemu. Jeśli słoiki są sterylizowane w piekarniku lub w kuchence mikrofalowej - będą suche. Jeśli sterylizacja odbywa się nad parą, banki muszą mieć czas na wyschnięcie. Gorący dżem układamy w przygotowanych słoikach. Szczelnie zamknij.

taki dżem jest przechowywany w chłodnym, ciemnym miejscu: w piwnicy lub w piwnicy. Można go również przechowywać na balkonie lub loggii. Dopóki dżem jest gorący, nie jest zbyt gęsty. Ale po zestaleniu dobrze gęstnieje i staje się jak dżem.

miłej degustacji!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Melon"kantalupa" - 19   kcal/100g
  • Melon"kołchoźnica" - 28   kcal/100g
  • Arbuz - 25   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g

Podobne przepisy