sos winegret klasyczny
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
wlej oliwę z oliwek i ocet winny do pojemnika z szczelnie dopasowaną pokrywką, dodaj sól, zmielony pieprz i dobrze wstrząśnij.
w rezultacie otrzymasz sos o pięknym kolorze, którym możesz doprawić sałatki, podawać z rybą. Taki sos nadaje się do owoców morza, jeśli zamiast octu winnego dodaje się do niego wytrawne białe wino. A na kwaśność łyżeczkę & nbsp;soku z cytryny.
lepiej przechowywać sos winegret przez krótki czas, najlepiej gotować przed bezpośrednim użyciem. A także wstrząsnąć przed tym.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g