śmietana bananowa krem do ciasta

delikatny i pyszny krem, który pasuje do każdego ciasta. Ten krem śmietanowo-bananowy jest jednym z najprostszych i składa się z dostępnych składników. Odbywa się to w ciągu prawie kilku minut i nadaje się do smarowania prawie każdego ciasta i napełniania ciast, takich jak kosze.
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 2 g
tłuszcze 26 % 10 g
węglowodany 69 % 27 g
203 kcal
IG: 7 / 25 / 68

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotujemy wszystkie niezbędne składniki do przygotowania tego delikatnego i pysznego kremu. Banany należy przyjmować Dojrzałe, bez śladów uszkodzeń i zgnilizny. Jest to bardzo ważne, ponieważ nasz krem nie jest poddawany obróbce cieplnej i będzie przechowywany przez pewien czas w lodówce. Śmietana powinna być bardzo gęsta i wysokiej jakości. W przeciwnym razie po prostu się nie wspina, a wszystkie twoje wysiłki pójdą na marne.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż śmietanę do miski i przesiej cukier puder przez drobne sito. Pomoże to pozbyć się gruzu, jeśli taki był i rozbić grudki, jeśli powstały w wyniku przechowywania. Wymieszaj śmietanę z proszkiem i odstaw na 10 minut, po uprzednim włożeniu do lodówki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij śmietanę mikserem, najpierw na wolnym biegu, a następnie z maksymalną prędkością, aż będzie gęsta, Puszysta masa. Jest gotowy, gdy po podniesieniu dobrze trzyma się korony miksera, a ślad na powierzchni pozostaje w nieskazitelnej formie. Jeśli nadal nie udało Ci się go odpowiednio ubić, Dodaj do niego mieszaninę zwaną zagęszczaczem śmietany.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Banany umyć w gorącej wodzie, osuszyć i obrać. Należy to zrobić, aby brud i zarazki nie dostały się do naszego kremu i nie spowodowały zatrucia ani innych nieprzyjemnych objawów. Pokrój je na kawałki i przebij blenderem, aż będą gładkie. Jeśli boisz się, że puree ciemnieje, dodaj trochę bitej śmietany. Kwas, który się w nim znajduje, zapobiegnie ciemnieniu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połącz śmietanę z puree bananowym i ponownie ubij, aż będzie gładka, przewiewna. Stanie się trochę cieńszy, ale nadal będzie dobrze zachowywał swój kształt.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po ugotowaniu możesz natychmiast posmarować ciasta. Krem jest bardzo delikatny, z aromatem i orzeźwiającą nutą Banana. Doskonale nakłada się i utrzymuje zarówno na powierzchni ciasta, jak i na bokach. Można na nią nakładać orzechy, okruchy, czekoladę lub inny zimny krem. I możesz po prostu zjeść jako deser. Smacznego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy