ciasto galaretkowe majonez śmietana

delikatne i puszyste ciasto, które rozpływa się w ustach! Ciasto galaretkowe na majonezie i śmietanie pozwala przygotować szybkie i bezpretensjonalne wypieki na rodzinny obiad lub lunch. Ciasto gotuje się bardzo szybko i nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności kulinarnych. Chociaż ten przepis jest uniwersalny, z reguły niesłodzone produkty - kurczak, ryby lub warzywa-są używane jako nadzienie do ciasta z takiego ciasta.
tania•oxeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 7 g
tłuszcze 53 % 27 g
węglowodany 33 % 17 g
325 kcal
IG: 6 / 6 / 88

metoda gotowania

czas gotowania: 20 min

1. Rozbij jaja kurze do miski, dodaj szczyptę soli i ubij mikserem na średniej mocy, aż będzie puszysta piana. W przypadku braku miksera możesz użyć zwykłej ręcznej trzepaczki.

2. Następnie do miski z ubitymi jajkami należy dodać śmietanę i majonez w równych proporcjach. Jednocześnie śmietana i majonez mogą mieć absolutnie dowolną zawartość tłuszczu. W żadnym wypadku nie wpłynie to na ostateczny smak ciasta galaretowego - nadal będzie bardzo smaczne. Śmietanę i majonez dokładnie wymieszać z ubitymi jajkami, ponownie ubić mikserem lub wymieszać trzepaczką.

3. Oddzielnie przesiej mąkę pszenną do czystego pojemnika i dodaj do niej proszek do pieczenia. Ten ostatni można zastąpić zwykłą sodą oczyszczoną, ale w tym przypadku porcję sody należy wziąć o połowę mniej. Oba przyczyniają się do bardziej puszystej konsystencji ciasta galaretowego i sprawiają, że jest bardzo przewiewne.

4. Ostatnim krokiem w przygotowaniu ciasta z galaretką według tego przepisu jest wprowadzenie suchych składników (mąka, proszek do pieczenia) do płynnych (jaja kurze, śmietana, majonez). Należy to robić stopniowo i w małych porcjach. Jednocześnie nie zapomnij dokładnie wymieszać wszystkich produktów. Oznacza to, że kontynuując ubijanie ciasta mikserem (trzepaczką), dodaj trochę mąki do miski i stale mieszaj wszystkie składniki. Tylko w tym przypadku możliwe będzie uniknięcie wszystkich grudek i uzyskanie jednorodnego gęstego ciasta o konsystencji przypominającej gęstą tłustą śmietanę.

nadzienie w takim galaretowatym cieście należy umieścić lub na dnie naczynia i wlać ciasto na wierzch. Lub wlej ciasto w dwóch etapach-najpierw połowę ciasta, potem nadzienie i ponownie resztę ciasta. W takim przypadku nadzienie znajdzie się wewnątrz ciasta.

udanych eksperymentów kulinarnych!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy