skład / składniki
metoda gotowania
1. Rozbij jaja kurze do miski, dodaj szczyptę soli i ubij mikserem na średniej mocy, aż będzie puszysta piana. W przypadku braku miksera możesz użyć zwykłej ręcznej trzepaczki.
2. Następnie do miski z ubitymi jajkami należy dodać śmietanę i majonez w równych proporcjach. Jednocześnie śmietana i majonez mogą mieć absolutnie dowolną zawartość tłuszczu. W żadnym wypadku nie wpłynie to na ostateczny smak ciasta galaretowego - nadal będzie bardzo smaczne. Śmietanę i majonez dokładnie wymieszać z ubitymi jajkami, ponownie ubić mikserem lub wymieszać trzepaczką.
3. Oddzielnie przesiej mąkę pszenną do czystego pojemnika i dodaj do niej proszek do pieczenia. Ten ostatni można zastąpić zwykłą sodą oczyszczoną, ale w tym przypadku porcję sody należy wziąć o połowę mniej. Oba przyczyniają się do bardziej puszystej konsystencji ciasta galaretowego i sprawiają, że jest bardzo przewiewne.
4. Ostatnim krokiem w przygotowaniu ciasta z galaretką według tego przepisu jest wprowadzenie suchych składników (mąka, proszek do pieczenia) do płynnych (jaja kurze, śmietana, majonez). Należy to robić stopniowo i w małych porcjach. Jednocześnie nie zapomnij dokładnie wymieszać wszystkich produktów. Oznacza to, że kontynuując ubijanie ciasta mikserem (trzepaczką), dodaj trochę mąki do miski i stale mieszaj wszystkie składniki. Tylko w tym przypadku możliwe będzie uniknięcie wszystkich grudek i uzyskanie jednorodnego gęstego ciasta o konsystencji przypominającej gęstą tłustą śmietanę.
nadzienie w takim galaretowatym cieście należy umieścić lub na dnie naczynia i wlać ciasto na wierzch. Lub wlej ciasto w dwóch etapach-najpierw połowę ciasta, potem nadzienie i ponownie resztę ciasta. W takim przypadku nadzienie znajdzie się wewnątrz ciasta.
udanych eksperymentów kulinarnych!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g