chiński SOS skrobiowy

z tym sosem proste jedzenie będzie arcydziełem. Chiński sos ze skrobią harmonizuje z mięsem, warzywami, grzybami. Nada potrawie wyjątkowy autentyczny smak. Proces gotowania nie jest skomplikowany. Przepis można modyfikować według własnych upodobań.
wiaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 2 g
tłuszcze 28 % 8 g
węglowodany 66 % 19 g
128 kcal
IG: 84 / 0 / 16

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

przygotowujemy wszystkie niezbędne składniki.
ząbki czosnku i cebulę obieramy. Drobno posiekaj. Obrany imbir można posiekać lub zetrzeć. Lekko, aż cebula będzie przezroczysta, smażyć składniki na oliwie z oliwek. Wymieszaj, w przeciwnym razie warzywa się spalą, a smak zostanie zepsuty.
lepiej gotować na patelni wok, ale wystarczy rondel z grubym dnem. Wymieszaj koncentrat pomidorowy lub keczup, jasny sos sojowy, wino i ocet. Możesz zastąpić ocet ryżowy zwykłym jabłkiem. Wyciśnij sok pomarańczowy. Dodaj brązowy lub biały cukier.
możesz samodzielnie dostosować smak, zmieniając ilość składników lub dodając nowe. Na przykład, jeśli nie chcesz, aby sos był słodki, zmniejsz ilość cukru lub w ogóle go nie dodawaj. Zamiast soku pomarańczowego możesz wlać sok ananasowy, zwykłą wodę lub bulion z kurczaka. Dodaj przyprawy według własnego uznania.
wymieszaj wszystkie składniki, aż cukier całkowicie się rozpuści. Umieść rondel na kuchence. Przenosimy tam smażony imbir i cebulę z czosnkiem.
dodaj trochę suszonych papryczek chili, aby uzyskać pikantny smak.
gotuj na małym ogniu. Ciągle mieszaj.
skrobia jest rozcieńczana wodą. Jeśli nie ma kukurydzy, zastąp ją ziemniakiem lub mąką. Wlej go do sosu cienkim strumieniem, szybko mieszając. Doprowadzić mieszaninę do zagęszczenia. Wyłącz piec. Jeśli chcesz grubszy SOS, trzymaj go dłużej na ogniu.
aby uzyskać gładką, jednolitą i pozbawioną grudek konsystencję sosu, przecedź go przez sito.
chiński sos jest gotowy. Podawaj na ciepło. Smakuje słodko-kwaśno z apetycznymi, czosnkowo-pikantnymi nutami. SOS służy do gotowania potraw metodą styr-FAI, do kanapek z mięsem, burgerów, kanapek. Jest doskonałym dodatkiem do potraw z wołowiny, kurczaka, wieprzowiny, ryb. Świetnie komponuje się z warzywami. Na przykład bakłażan, brokuły, papryka, marchewka.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sok pomarańczowy - 36   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g
  • Ocet ryżowy - 20   kcal/100g

Podobne przepisy