zwykłe kotlety nabiorą pikanterii i ciekawego smaku dzięki przepisom na sos do kotletów. Gotuj z pomidora, koncentratu pomidorowego, śmietany, czosnku, jajek, warzyw i masła, mąki, śmietany, kefiru, majonezu, octu, ostrej i słodkiej papryki, ogórków, grzybów, przypraw i innych produktów. Czas gotowania wynosi od pięciu minut!
SOS sprawi, że kotlety będą jeszcze bardziej soczyste. Do tego dania najlepiej nadają się świeże warzywa i przyprawy. Przygotowanie sosu, jeśli nie wymaga konserwacji, jest również tuż przed użyciem. Dzięki temu jego smak będzie bardziej nasycony. Wybór sosu zależy tylko od osobistych preferencji i wymagań dotyczących składników. Małe dzieci i osoby z problemami żołądkowo-jelitowymi nie powinny oferować ostrych sosów. Bardziej odpowiednie są kremowe lub o neutralnym smaku na bazie pomidorów. Ci, którzy lubią "gorące", mogą zaoferować sosy, które zawierają palącą paprykę, musztardę.
pięć najczęściej używanych składników w przepisach na sos do kotletów:
Produkt | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|
pasta pomidorowa | 28 | 5.6 | 1.5 | 16.7 |
cebula | 41 | 1.4 | 0 | 10.4 |
cukier | 398 | 0 | 0 | 99.7 |
pomidory | 23 | 1.1 | 0.2 | 3.8 |
masło | 734 | 0.5 | 82.5 | 0.8 |
ciekawy przepis:
1. Obierz czosnek.
2. Drobno posiekaj.
3. Posiekaj koperek, pietruszkę, kolendrę.
4. Bez dodawania oleju podsmaż czosnek na patelni.
5. Po minucie wprowadź mąkę.
6. Poczekaj na pojawienie się złotobrązowego koloru.
7. Wlać śmietanę.
8. Dokładnie zagnieść.
9. Dodaj zioła i przyprawy.
10. Posolić.
11. Gotuj sos na najmniejszym ogniu, ciągle mieszając, aż do 7 minut.
12. Odłóż na bok.
13. Jajka ugotować na twardo.
14. Drobno posiekaj lub zetrzyj na grubej tarce.
15. Dodaj do sosu.
16. Ugniataj, aż będzie gładka.
pięć najszybszych przepisów na sos do kotletów:
nazwa potrawy | Czas gotowania | kalorie kcal w 100g | oceną użytkowników |
---|---|---|---|
SOS serowo-koniakowy do mięsa | 3 min | 225 | +48 |
sos czosnkowy do kurczaka i shavermy z majonezem i kefirem | 5 min | 340 | +17 |
SOS keczupowo-majonezowy z czosnkiem | 5 min | 342 | +61 |
sos sojowy Musztardowy | 10 min | 123 | +66 |
sos o niskiej zawartości węglowodanów z awokado a la guacamole | 10 min | 201 | +11 |
przydatne wskazówki:
• przyprawy takie jak gałka muszkatołowa, mieszanka papryki najlepiej nadają się do tego sosu.
• jeśli dodasz Curry, kolor sosu zmieni się z białego na żółtawy, a smak stanie się bogatszy.
• SOS świetnie komponuje się z kotletami z kurczaka i mielonej wieprzowiny.