kremowy sos rybny
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
wlej śmietanę do małego rondla i zagotuj.
zetrzyj skórkę z połowy cytryny na drobnej tarce i dodaj do śmietany.
sól i pieprz do smaku. Gotuj przez kolejne 5 minut, często mieszając.
schłodź sos do temperatury pokojowej. Dodaj tam dwie łyżki świeżego soku z cytryny i czerwony kawior.
dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i podawaj gotowy sos do stołu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Kawior z różowego łososia ziarnisty - 230 kcal/100g
- Kawior łososiowy ziarnisty - 245 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g