kremowy sos rybny

każda ryba z tym sosem nabierze magicznego smaku! Po prostu nie odpuszczaj! Szczególnie smaczne, gdy jajka pękają w ustach))
NoahAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 4 g
tłuszcze 70 % 16 g
węglowodany 13 % 3 g
251 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 20 min

wlej śmietanę do małego rondla i zagotuj.

zetrzyj skórkę z połowy cytryny na drobnej tarce i dodaj do śmietany.

sól i pieprz do smaku. Gotuj przez kolejne 5 minut, często mieszając.

schłodź sos do temperatury pokojowej. Dodaj tam dwie łyżki świeżego soku z cytryny i czerwony kawior.

dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i podawaj gotowy sos do stołu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Kawior z różowego łososia ziarnisty - 230   kcal/100g
  • Kawior łososiowy ziarnisty - 245   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g

Podobne przepisy