zupa szczawiowa z soczewicą

zupa szczawiowa pomoże wzmocnić ton po długiej zimie! Bardzo smaczna letnia zupa
Svetlana_bondyrevaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 7 g
tłuszcze 24 % 6 g
węglowodany 48 % 12 g
119 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Rozmrozić mięso i ugotować. Mam mały kawałek wieprzowiny. Soczewicę namoczyć, Jajka ugotować. Następnie przejdź do warzyw. Obierz i posiekaj: ziemniaki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cebula i marchewka

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Szczaw umyć i posiekać. Nie bądź zbyt mały.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po ugotowaniu mięsa (~40 min) wyciągamy je i drobno kroimy

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W międzyczasie wrzucamy ziemniaki i soczewicę do bulionu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rzucamy mięso z powrotem. Gotuj ~20 min

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój jajka, nie drobno

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyślij liść laurowy, cebulę i marchewkę na patelnię. Gotuj ~7-9 min

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    I wreszcie rzucamy szczaw i jajka. Sól i gotuj przez kolejne 5 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W razie potrzeby dodaj łyżkę kwaśnej śmietany. Smacznego

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Szczaw - 19   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Zielona soczewica - 323   kcal/100g

Podobne przepisy