zupa szczawiowa z soczewicą
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Rozmrozić mięso i ugotować. Mam mały kawałek wieprzowiny. Soczewicę namoczyć, Jajka ugotować. Następnie przejdź do warzyw. Obierz i posiekaj: ziemniaki
Krok 2:
Cebula i marchewka
Krok 3:
Szczaw umyć i posiekać. Nie bądź zbyt mały.
Krok 4:
Po ugotowaniu mięsa (~40 min) wyciągamy je i drobno kroimy
Krok 5:
W międzyczasie wrzucamy ziemniaki i soczewicę do bulionu.
Krok 6:
Rzucamy mięso z powrotem. Gotuj ~20 min
Krok 7:
Pokrój jajka, nie drobno
Krok 8:
Wyślij liść laurowy, cebulę i marchewkę na patelnię. Gotuj ~7-9 min
Krok 9:
I wreszcie rzucamy szczaw i jajka. Sól i gotuj przez kolejne 5 minut.
Krok 10:
W razie potrzeby dodaj łyżkę kwaśnej śmietany. Smacznego
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Szczaw - 19 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Zielona soczewica - 323 kcal/100g