knedle ziemniaczane ze śliwkami
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
1. Ugotuj tłuczone ziemniaki, ostudź;
2. Dodaj jajka, mąkę, sól do puree-zagnieść ciasto;
3. Na posypanym mąką stole rozwałkuj powstałe ciasto ziemniaczane i pokrój grube ciasta szklanką;
4. Na każdą tortillę połóż połowę śliwki, posyp cukrem i cynamonem;
5. Mokrymi rękami zwiń kulki z tortilli;
6. Zanurz kulki w lekko wrzącej osolonej wodzie, gdy się unoszą, gotuj przez kolejne 2 minuty i wyjmij łyżką cedzakową;
7. Bułkę tartą smażyć na oleju i polać nimi kendliki, a kendley można obtoczyć w bułce tartej i smażyć lekko na oleju;
8. Podawać posypane cukrem i cynamonem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal / 100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g