biały sos śmietanowy

wszechstronny, ze zwykłych potraw, na drugie danie! Biały kremowy sos według tego przepisu jest bardzo delikatny, z przyjemną i lekką nutą czosnku. Świetnie nadaje się do makaronów, a także do dań z drobiu i ryb. Gotowanie jest dość proste, wystarczy przestrzegać pewnych subtelności.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 2 g
tłuszcze 83 % 30 g
węglowodany 11 % 4 g
369 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić biały sos śmietanowy? Najpierw rozpuść masło. Przenieś kawałek oleju do małej kadzi lub rondla z grubym dnem. Na małym ogniu rozpuść masło, aż będzie płynne. Aby masło szybciej się stopiło, możesz najpierw pokroić je na małe kawałki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na patelni do masła dodaj śmietanę. Śmietana do tego przepisu może mieć dowolną zawartość tłuszczu, ale pamiętaj, że im wyższy procent, tym wyższa będzie zawartość kalorii w naczyniu. Do sosów używam 20%. Dokładnie wymieszaj masło ze śmietaną i gotuj mieszaninę przez około siedem minut na małym ogniu, ciągle mieszając łopatką do gotowania.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie dodaj drobno starty ząbek czosnku do sosu. Sól i pieprz sos do smaku. Dodaj gałązkę świeżego rozmarynu. Rozmaryn może być również suszony. Następnie potrzebuje około ćwierć łyżeczki. Ale ogólnie możesz dodać do sosu te przyprawy, które kochasz.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotuj sos na małym ogniu przez kolejne kilka minut, ciągle mieszając. Nie musisz przykrywać patelni pokrywką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Sos powinien lekko zgęstnieć i stać się bardziej lepki. Po schłodzeniu sos będzie jeszcze grubszy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ponieważ ten sos ma tendencję do tworzenia gęstej skórki na powierzchni podczas procesu chłodzenia, zwykle nie jest przechowywany, ale gotowany tuż przed podaniem. Jeśli nie ma natychmiast użyć sosu, polecam przykryć go folią spożywczą w kontakcie. Ten kontakt oznacza szczelne ułożenie folii bezpośrednio na powierzchni sosu,aby zablokować dostęp powietrza do patelni.

jeśli ma być podawany z takim sosem, to polecam zagotowanie wody w tym samym czasie, gdy zaczyna się przygotowywać sos. W ten sposób oba składniki pysznego obiadu będą gotowe prawie w tym samym czasie.
do makaronu z takim sosem można dodać dowolny wypełniacz warzywny lub mięsny. Pieczarki, pomidory koktajlowe, kurczak. Wszystko, czego dusza zapragnie. Sos będzie doskonałym dodatkiem do posiłku i łącznikiem między wszystkimi składnikami.
i możesz po prostu dodać makaron z tym sosem startym parmezanem i wlać szklankę Sauvignon Blanc. Bellissimo!
oprócz banalnego podania z makaronem, taki biały sos można podawać z niezależnymi potrawami z czerwonej i białej ryby, z krewetkami. Okazuje się bardzo smaczny wraz z dietetycznymi klopsikami z indyka.
smacznego!

masło można stopić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Jak stopić masło w kuchence mikrofalowej?  pokrój masło na małe kawałki i umieść w specjalnym pojemniku. Aby zapobiec rozpryskiwaniu się oleju po podgrzaniu, przykryj naczynie z olejem ręcznikiem papierowym. Olej należy stopić przy najniższej mocy lub w trybie rozmrażania. Na początku wystarczy pięć sekund. Następnie, jeśli masło jeszcze się nie stopiło, Ustaw ponownie na 5 sekund i uruchom kuchenkę mikrofalową. Powtórz ten proces kilka razy, aż uzyskasz pożądany wynik.
jak prawidłowo stopić masło w kąpieli wodnej? będziesz potrzebować dwóch pojemników o różnych średnicach. Wlej wodę do dużego i umieść na kuchence. Ustaw mniejszy pojemnik na górze, aby zanurzyć go w około połowie wody. Włóż do niego masło pokrojone na kawałki. Pod wpływem wrzącej wody olej zacznie się topić. Lekko wymieszaj olej, aby przyspieszyć proces. Po całkowitym rozpuszczeniu kawałków masła wyjmij pojemnik z pieca.

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Rozmaryn świeży - 131   kcal/100g

Podobne przepisy