skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
W przegotowanej wodzie rozcieńczyć koncentrat pomidorowy. Stawiamy mieszaninę na dużym ogniu.
Krok 3:
Ciągle mieszając dodaj sól i cukier
Krok 4:
Obierz i posiekaj cebulę
Krok 5:
Dodaj cebulę, zagotuj i zmniejsz ogień do minimum. Regularnie mieszaj.
Krok 6:
Dodaj pieprz, goździki ,koperek (jeśli masz suszony koperek) i 2 łyżki.ocet. Pozostaw wrzącą wodę na minimalnym ogniu przez 40-45 minut od czasu do czasu mieszając.
Krok 7:
Jeśli masz świeży koperek - umyj go i posiekaj
Krok 8:
3 minuty przed końcem gotowania dodaj posiekany czosnek i koperek
Krok 9:
Wyłącz ogień, dodaj liść laurowy i musztardę, przykryj pokrywką i odstaw na 7 minut, po czym dodaj pozostały ocet i wymieszaj. Jeśli chcesz zrobić puste miejsce na zimę-keczup należy wlać do sterylnych słoików i zamknąć sterylnymi pokrywkami specjalnym kluczem. Można go również po prostu wlać do słoika i przechowywać w lodówce bez konserwacji przez 5-6 dni.
Krok 10:
Ketchup jest gotowy :) podajemy do mięsa, makaronu lub używamy do robienia pizzy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Musztarda jadalnia - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g