skład / składniki
metoda gotowania
zacznijmy gotować:
- moje pomidory, na skórce wykonujemy nacięcie w kształcie krzyża;
- włóż pomidory do miski i zalej wrzącą wodą, przytrzymaj je przez 1-2 minuty, a następnie wyjmij i zanurz w lodowatej wodzie;
- po przeprowadzonych manipulacjach usuń skórkę z pomidora, rozłóż obrane owoce w misce blendera;
- szczypiorek myjemy, dowolnie siekamy, wysyłamy po pomidorach;
- obierz czosnek, umyj pietruszkę, pokrój ostrą paprykę w pierścienie (w razie potrzeby nasiona można usunąć, aby nie były zbyt ostre) wyślij składniki do miski blendera;
- zmiel składniki za pomocą trybu pulsacyjnego, a następnie wlej ocet winny i olej roślinny, sól, ponownie ubij;
- gotowy sos wlewamy do rondla i wysyłamy do ognia;
- gotuj przez 10 minut od momentu wrzenia.
aromatyczny sos jest gotowy, aby zachwycić Cię swoim smakiem!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Ocet winny czerwony - 19 kcal/100g