Jak zrobić sos Tabasco w domu

uzupełnij swoje Dania meksykańskim sosem Tabasco! Mój mąż jest miłośnikiem pikantności, więc sos Tabasco na naszym stole jest po prostu niezbędny! Pamiętaj, aby spróbować, ponieważ z takim sosem smak ulubionych potraw będzie nowy. Klasyczny przepis Tabasco nie zawiera pomidorów. Wchodzi pieprz Holopenia. Ale nie mamy tego. Jest to więc adaptacja do naszych realiów.
KatarzynaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 54 % 7 g
węglowodany 38 % 5 g
86 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

zacznijmy gotować:

- moje pomidory, na skórce wykonujemy nacięcie w kształcie krzyża;

- włóż pomidory do miski i zalej wrzącą wodą, przytrzymaj je przez 1-2 minuty, a następnie wyjmij i zanurz w lodowatej wodzie;

- po przeprowadzonych manipulacjach usuń skórkę z pomidora, rozłóż obrane owoce w misce blendera;

- szczypiorek myjemy, dowolnie siekamy, wysyłamy po pomidorach;

- obierz czosnek, umyj pietruszkę, pokrój ostrą paprykę w pierścienie (w razie potrzeby nasiona można usunąć, aby nie były zbyt ostre) wyślij składniki do miski blendera;

- zmiel składniki za pomocą trybu pulsacyjnego, a następnie wlej ocet winny i olej roślinny, sól, ponownie ubij;

- gotowy sos wlewamy do rondla i wysyłamy do ognia;

- gotuj przez 10 minut od momentu wrzenia.

aromatyczny sos jest gotowy, aby zachwycić Cię swoim smakiem!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Ocet winny czerwony - 19   kcal/100g

Podobne przepisy