skład / składniki
metoda gotowania
do przygotowania tego sosu używa się suszonych strąków Chili Beji. Ta odmiana nie jest tak ostra jak klasyczna. Dlatego jeśli użyjesz zwykłego świeżego chili, sos okaże się bardzo ostry i palący. Należy to wziąć pod uwagę i albo zmniejszyć liczbę strąków, albo użyć przygotowanego sosu w małych ilościach jako przyprawy do gotowych potraw.
Chiński sos chili podawany jest z ryżem, smażonymi warzywami, makaronem ryżowym. Może być stosowany do mięsa lub dodawany do omletu. Przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale można go przechowywać w lodówce i używać w razie potrzeby.
jest przygotowywany po prostu, ale są pewne niuanse. Więc musisz:
1. Obierz paprykę, Usuń wewnętrzne łodygi. Dokładnie spłucz obraną paprykę pod bieżącą wodą i moczyć w gorącej wodzie przez 2 godziny.
2. Po 2 godzinach przenieś paprykę do miski robota kuchennego lub po prostu zmiel blenderem. Konieczne jest, aby uzyskać puree z pieprzu. W razie potrzeby dodaj trochę wody.
3. Obierz cebulę i drobno posiekaj. Obierz czosnek i drobno posiekaj.
4. Wlej olej roślinny na patelnię z grubym dnem, podgrzej go. Połóż posiekaną cebulę i czosnek na dnie i smaż, ciągle mieszając, przez 2 minuty. Cebula i czosnek powinny nadać aromat rozgrzanemu olejowi, najważniejsze jest, aby nie rozgotować - powinny mieć piękny złoty kolor.
5. Dodaj puree z papryki na patelnię i dokładnie wymieszaj. Dusić wszystko na średnim ogniu przez 2-3 minuty. Lepiej jest wziąć głęboką patelnię do przygotowania sosu, ponieważ sos może trochę rozpryskiwać.
6. Dodaj ocet, cukier, sos sojowy, sól i wodę na patelnię. Wszystko dokładnie wymieszaj. Aby wszystkie produkty dobrze się ze sobą wymieszały, sos powinien dobrze się rozgrzać i gotować przez 8-10 minut.
schłodzić gotowy sos. Wlać do przygotowanego naczynia i przechowywać w lodówce przez tydzień lub dwa, dodając do potraw, aby uzyskać pikantny, pikantny smak. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g