skład / składniki
metoda gotowania
tradycyjnie wyprawa na łono natury nie jest kompletna bez Dania takiego jak kebab. Jest kochany przez wszystkich od małych do dużych. Do grilla najlepiej wybrać mięso wieprzowe. Pożądane jest, aby była to polędwica bez dużej ilości tłuszczu. Im lepsze mięso, tym smaczniejsze będzie gotowe danie. Osobno warto zwrócić uwagę na działanie marynaty. Od tego zależy, jak soczyste będzie mięso, jaki będzie smak, jak ostry będzie.
1. Polędwiczki wieprzowe wybieramy wysokiej jakości, świeże. Odetnij nadmiar tłuszczu, wszelkiego rodzaju filmy. Następnie umyj mięso pod bieżącą wodą. Suszymy ręcznikami papierowymi. Pokrój w kostkę około 3-4 centymetrów.
2. W osobnym pojemniku mieszamy przyprawy i przyprawy: kminek, kolendrę, oregano, paprykę, kurkumę, nasiona kopru włoskiego, ziele angielskie i czarny pieprz, cynamon. A także dodaj sól, wlej sok z cytryny, oliwę z oliwek. Wszystko dokładnie wymieszaj, aby uzyskać pastę o jednolitej konsystencji.
3. Włóż wieprzowinę do głębokiej miski, wlej pachnącą pastę. Mieszać. Każdy kawałek powinien być pokryty marynatą. Przykryj miskę folią spożywczą lub pokrywką, Wyślij do lodówki na 2 godziny. Jeśli to możliwe, możesz zostawić na całą noc.
4. Nawlecz wieprzowinę na szaszłyki. Smażyć na grillu przez kilka minut z każdej strony, aż mięso się zrumieni. Dokładny czas gotowania będzie się różnić w zależności od grubości kawałków wieprzowiny i ciepła w grillu.
podawaj ze świeżymi warzywami, sosami do smaku.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koper włoski - 49 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Oregano wytrawne - 306 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g