skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
LAPTI: obierz ziemniaki i nakreśl obraz przyszłego lapti.
Krok 2:
Ostrożnie użyj noża i małej łyżki, aby nadać ziemniakom kształt łapki.
Krok 3:
Następnie użyj noża, aby wyciąć wgłębienia i ostrożnie naciąć siatką.
Krok 4:
Piec w piekarniku przez 40-50 minut w temperaturze 180 C. wyjąć z piekarnika i lekko ostudzić.
Krok 5:
Nadzienie z bakłażan: obrać bakłażana i pokroić w cienkie plasterki. Włóż je do głębokiej miski, dopraw solą, pieprzem, wymieszaj i pozostaw na noc. Następnie smaż na oleju z obu stron na złoty kolor. Włóż bakłażany do pojemnika, dodaj czosnek, pieprz, sól i zalej je sokiem z cytryny. Dobrze wstrząśnij i pozostaw na kilka godzin.
Krok 6:
Nadzienie grzybowe: podsmaż grzyby z cebulą. Sól, pieprz.
Krok 7:
Przekąska: nadziewaj łyki 2 rodzajami nadzienia i udekoruj ziołami. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g