łyki ziemniaczane z grzybami i bakłażanem

oryginalna przekąska na każdą okazję! Tartaletki ziemniaczane z nadzieniem warzywnym!
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 2 g
tłuszcze 13 % 2 g
węglowodany 75 % 12 g
68 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    LAPTI: obierz ziemniaki i nakreśl obraz przyszłego lapti.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ostrożnie użyj noża i małej łyżki, aby nadać ziemniakom kształt łapki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie użyj noża, aby wyciąć wgłębienia i ostrożnie naciąć siatką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Piec w piekarniku przez 40-50 minut w temperaturze 180 C. wyjąć z piekarnika i lekko ostudzić.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Nadzienie z bakłażan: obrać bakłażana i pokroić w cienkie plasterki. Włóż je do głębokiej miski, dopraw solą, pieprzem, wymieszaj i pozostaw na noc. Następnie smaż na oleju z obu stron na złoty kolor. Włóż bakłażany do pojemnika, dodaj czosnek, pieprz, sól i zalej je sokiem z cytryny. Dobrze wstrząśnij i pozostaw na kilka godzin.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Nadzienie grzybowe: podsmaż grzyby z cebulą. Sól, pieprz.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przekąska: nadziewaj łyki 2 rodzajami nadzienia i udekoruj ziołami. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy