sos z sokiem pomarańczowym ananasem i koncentratem pomidorowym chiński

ten oryginalny sos jest koniecznością! Taki słodko-kwaśny sos z ananasami bardzo dobrze nadaje się do smażonego mięsa, do ryb. Ogólnie rzecz biorąc, moim zdaniem nie wygląda bardziej jak sos jako taki, ale jako dodatek. Jednocześnie jest bardzo lekki, smaczny, aromatyczny i idealnie komponuje się z mięsem.
ilgaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 95 % 18 g
64 kcal
IG: 44 / 28 / 28

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Gotowanie żywności na liście i patrzenie, jak gotować słodko-kwaśny sos z ananasami. Ananasy w puszkach kroimy w kostkę, jeśli masz pierścienie ananasa. Ale jeśli kupiłeś już kostki, nie musisz nic robić.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozcieńczyć skrobię w osobnej misce (ja używam ziemniaka).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Weź mały rondel, najlepiej z grubym dnem. I wymieszaj w nim koncentrat pomidorowy, sos sojowy, sok ananasowy, cytrynowy i pomarańczowy. Rondel kładziemy na małym ogniu i podgrzewamy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gdy masa się rozgrzeje, wlej wodę ze skrobią i wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy sos zacznie bulgotać, Dodaj do niego ananasy. Wymieszaj i odstaw na około minutę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po usunięciu sosu z ognia, rozprowadzeniu go w sosie i natychmiast podaniu. Taki dodatek dobrze jest podawać na gorąco. Jeśli twoim zdaniem w sosie nie ma wystarczającej ilości soli, możesz go posolić do smaku. Ale w sosie sojowym wystarczy sól.

jedna z moich przyjaciół lubi dodawać słodką paprykę pokrojoną w kostkę do słodko-kwaśnego sosu ananasowego. Inna przyjaciółka i siostra w niepełnym wymiarze godzin robi podobny sos z dodatkiem pomidorów, cebuli, marchwi i kukurydzy. A do tego sosu dodaje różne przyprawy: mielony pieprz cayenne, curry w proszku, musztardę, czarny pieprz itp. W tej formie bardzo podoba mi się mój przepis kulinarny, ale nigdy nie jest za późno, aby dowiedzieć się czegoś nowego dla siebie. Ty też możesz wypróbować różne jego odmiany, aby porównać i zwiększyć swoje kulinarne doświadczenia. Również słodko-kwaśny sos z ananasami nadaje się do puszkowania na zimę w słoikach - również opcja. Robię to czasami w święta. Zawsze są chętni do spróbowania go z różnymi daniami mięsnymi. Sądząc po entuzjastycznych recenzjach gości, efekt takiej kombinacji jest zawsze pozytywny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ananasy - 49   kcal/100g
  • Ananasy w puszkach - 57   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Sok pomarańczowy - 36   kcal/100g
  • Sok ananasowy - 48   kcal/100g

Podobne przepisy