prosty syrop na cukrze i wodzie do impregnacji

najprostszy, Najtańszy, najłatwiejszy! Impregnacja jest bardzo ważnym elementem w przygotowywaniu ciast biszkoptowych. Syropy i impregnaty służą do tego, aby ciasta były bardziej soczyste, pachnące i przyjemne w smaku. Zgadzam się, ponieważ nie jest zbyt przyjemnie jeść ciasto z suchymi ciastami biszkoptowymi, które ciągle chcesz coś wypić.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
Tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 27 g
109 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić prosty syrop na cukrze i wodzie do impregnacji? Aby przygotować podstawowy, klasyczny syrop do namoczenia biszkoptu, wlej wodę do małej chochli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj wymaganą ilość białego cukru. Jeśli chcesz syrop o smaku karmelowym, użyj brązowego cukru.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj wodę z cukrem i podgrzej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Doprowadź całą masę do wrzenia, aby rozpuścić cały cukier. Następnie zdejmij z ognia i ostudź do temperatury pokojowej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Możesz dodać trochę dowolnego smaku do schłodzonego syropu. Do smaku można użyć rumu, koniaku, likieru, skórki z cytryny lub pomarańczy. I możesz użyć gotowych smaków. Użyj gotowego syropu zgodnie z jego przeznaczeniem, aby namoczyć biszkopty do robienia ciast.

istnieje ogromna liczba wariantów różnych syropów. Ale wszystkie opierają się w swoim składzie na podstawowej recepturze z cukru i wody.
gorące i świeżo ugotowane biszkopty nie mogą być moczone, ponieważ są mokre i nie nadają się do użytku. Najlepiej owinąć schłodzony biszkopt w torebkę i włożyć do lodówki na kilka godzin. Jednocześnie będzie dobrze leżał i będzie dobrze cięty przy minimum okruchów. Syrop do impregnacji również nie powinien być gorący. Najlepiej schłodzić go przynajmniej do temperatury pokojowej. Aromat należy również dodać tylko do schłodzonego syropu. W przeciwnym razie cały aromat zostanie wydychany, a wysoka temperatura może zniekształcić jego smak i aromat.
syrop najlepiej nakładać za pomocą butelki z rozpylaczem lub możesz użyć specjalnego pędzla. W obu przypadkach ważne jest, aby upewnić się, że syrop nie dostanie się zbyt dużo na biszkopt. W przeciwnym razie zmoknie i nie będzie smaczny. Pamiętaj również, że dodatkowa wilgoć w biszkopcie przejdzie również z kremu, którego użyjesz.
spróbuj, a odniesiesz sukces!

napisz jakie aromaty lubisz dodawać do syropu cukrowego do impregnacji biszkoptu: cytrynowy, karmelowy, kawowy, waniliowy, czy jakiś inny? 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy