skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić prosty syrop na cukrze i wodzie do impregnacji? Aby przygotować podstawowy, klasyczny syrop do namoczenia biszkoptu, wlej wodę do małej chochli.
Krok 2:
Dodaj wymaganą ilość białego cukru. Jeśli chcesz syrop o smaku karmelowym, użyj brązowego cukru.
Krok 3:
Wymieszaj wodę z cukrem i podgrzej.
Krok 4:
Doprowadź całą masę do wrzenia, aby rozpuścić cały cukier. Następnie zdejmij z ognia i ostudź do temperatury pokojowej.
Krok 5:
Możesz dodać trochę dowolnego smaku do schłodzonego syropu. Do smaku można użyć rumu, koniaku, likieru, skórki z cytryny lub pomarańczy. I możesz użyć gotowych smaków. Użyj gotowego syropu zgodnie z jego przeznaczeniem, aby namoczyć biszkopty do robienia ciast.
istnieje ogromna liczba wariantów różnych syropów. Ale wszystkie opierają się w swoim składzie na podstawowej recepturze z cukru i wody.
gorące i świeżo ugotowane biszkopty nie mogą być moczone, ponieważ są mokre i nie nadają się do użytku. Najlepiej owinąć schłodzony biszkopt w torebkę i włożyć do lodówki na kilka godzin. Jednocześnie będzie dobrze leżał i będzie dobrze cięty przy minimum okruchów. Syrop do impregnacji również nie powinien być gorący. Najlepiej schłodzić go przynajmniej do temperatury pokojowej. Aromat należy również dodać tylko do schłodzonego syropu. W przeciwnym razie cały aromat zostanie wydychany, a wysoka temperatura może zniekształcić jego smak i aromat.
syrop najlepiej nakładać za pomocą butelki z rozpylaczem lub możesz użyć specjalnego pędzla. W obu przypadkach ważne jest, aby upewnić się, że syrop nie dostanie się zbyt dużo na biszkopt. W przeciwnym razie zmoknie i nie będzie smaczny. Pamiętaj również, że dodatkowa wilgoć w biszkopcie przejdzie również z kremu, którego użyjesz.
spróbuj, a odniesiesz sukces!
napisz jakie aromaty lubisz dodawać do syropu cukrowego do impregnacji biszkoptu: cytrynowy, karmelowy, kawowy, waniliowy, czy jakiś inny?
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g