beszamel z gałką muszkatołową

beszamel-łatwy w przygotowaniu, wyśmienity w smaku! Podstawowy biały sos to klasyk tego gatunku.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 4 g
tłuszcze 44 % 12 g
węglowodany 41 % 11 g
168 kcal
IG: 36 / 0 / 64

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować przepis & quot; klasyczny sos beszamelowy & quot; weź masło (dobre, nie niższe niż 82,5% tłuszczu, nie radzę używać innego z doświadczenia), mleko, mąkę pszenną, sól i gałkę muszkatołową. Ten ostatni może być zarówno w postaci gotowego proszku, jak i - i jest niewątpliwie znacznie lepszy - naturalna gałka muszkatołowa, kektóre będą musiały być drobno starte. Właśnie mam taki orzech przywieziony przez koleżankę z Tunezji.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pierwszym krokiem będzie dobre podgrzanie mleka-nie do wrzenia, ale blisko tego, mleko powinno być "dobrze ciepłe".

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni roztop masło. Wygodne jest używanie patelni z nieprzywierającą powłoką, możesz również wziąć patelnię-w zależności od objętości sosu, który planujesz ugotować.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Teraz musisz wlać łyżkę lub inną mąkę pszenną do rondla bezpośrednio do mąki i dobrze zmielić ją olejem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wygodnie jest to zrobić za pomocą silikonowej lub drewnianej szpatułki. Wszystkie czynności wykonujemy na kuchence na najwolniejszym ogniu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Teraz nasze wyzwanie: zmieszaj całe mleko z mieszanką mleka i masła. Robimy to stopniowo, dodając mleko dosłownie jedną lub dwie łyżki, natychmiast chwytając je szpatułką i wcierając w sos.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Nasz sos beszamelowy będzie stopniowo gęstniał, gdy wprowadzimy całe mleko jego gęstość powinna być jak niezbyt tłusta śmietana - powinna spływać ze średniej gęstości strużką.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj teraz startą gałkę muszkatołową na koniec, podgrzej ponownie i to wszystko - nasz klasyczny sos beszamelowy jest gotowy!

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ten sos jest podstawą wielu potraw, takich jak lasagne, makaron, a także na jego bazie przygotowywane są znane i niezbyt inne sosy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Klasyczny sos beszamelowy jest gotowy!

beszamel (zwany także białym sosem) to jeden z najpopularniejszych i najbardziej znanych sosów. Sos ten ma wyrafinowany aromat i ukryty smak - Włosi i Francuzi spierają się o prymat jego pochodzenia i wcale nie jest bezpodstawny. Ale zostawmy ich spory i powiemy tylko, że ten sos najpierw podbił Europę, a następnie rozprzestrzenił się na cały świat.
beszamel to sos podstawowy, używany zarówno samodzielnie, jak i jako baza do przygotowywania wielu potraw i sosów. Na przykład sos Morne (podawany z owocami morza, zawiera parmezan), subiz (dodaje się cebulę, jest idealny do ryb i drobiu) itp.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy