skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować przepis & quot; klasyczny sos beszamelowy & quot; weź masło (dobre, nie niższe niż 82,5% tłuszczu, nie radzę używać innego z doświadczenia), mleko, mąkę pszenną, sól i gałkę muszkatołową. Ten ostatni może być zarówno w postaci gotowego proszku, jak i - i jest niewątpliwie znacznie lepszy - naturalna gałka muszkatołowa, kektóre będą musiały być drobno starte. Właśnie mam taki orzech przywieziony przez koleżankę z Tunezji.
Krok 2:
Pierwszym krokiem będzie dobre podgrzanie mleka-nie do wrzenia, ale blisko tego, mleko powinno być "dobrze ciepłe".
Krok 3:
Na patelni roztop masło. Wygodne jest używanie patelni z nieprzywierającą powłoką, możesz również wziąć patelnię-w zależności od objętości sosu, który planujesz ugotować.
Krok 4:
Teraz musisz wlać łyżkę lub inną mąkę pszenną do rondla bezpośrednio do mąki i dobrze zmielić ją olejem.
Krok 5:
Wygodnie jest to zrobić za pomocą silikonowej lub drewnianej szpatułki. Wszystkie czynności wykonujemy na kuchence na najwolniejszym ogniu.
Krok 6:
Teraz nasze wyzwanie: zmieszaj całe mleko z mieszanką mleka i masła. Robimy to stopniowo, dodając mleko dosłownie jedną lub dwie łyżki, natychmiast chwytając je szpatułką i wcierając w sos.
Krok 7:
Nasz sos beszamelowy będzie stopniowo gęstniał, gdy wprowadzimy całe mleko jego gęstość powinna być jak niezbyt tłusta śmietana - powinna spływać ze średniej gęstości strużką.
Krok 8:
Dodaj teraz startą gałkę muszkatołową na koniec, podgrzej ponownie i to wszystko - nasz klasyczny sos beszamelowy jest gotowy!
Krok 9:
Ten sos jest podstawą wielu potraw, takich jak lasagne, makaron, a także na jego bazie przygotowywane są znane i niezbyt inne sosy.
Krok 10:
Klasyczny sos beszamelowy jest gotowy!
beszamel (zwany także białym sosem) to jeden z najpopularniejszych i najbardziej znanych sosów. Sos ten ma wyrafinowany aromat i ukryty smak - Włosi i Francuzi spierają się o prymat jego pochodzenia i wcale nie jest bezpodstawny. Ale zostawmy ich spory i powiemy tylko, że ten sos najpierw podbił Europę, a następnie rozprzestrzenił się na cały świat.
beszamel to sos podstawowy, używany zarówno samodzielnie, jak i jako baza do przygotowywania wielu potraw i sosów. Na przykład sos Morne (podawany z owocami morza, zawiera parmezan), subiz (dodaje się cebulę, jest idealny do ryb i drobiu) itp.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g