vinaigrette na kiszonej kapuście z piklami

ulubiony przez wszystkich, z kiszoną kapustą i piklami! Klasyczny vinaigrette z groszkiem jest przygotowywany w prosty i szybki sposób. I możesz go podawać na każdą okazję. To świetna przekąska na kolację, odpowiednia przekąska na świąteczny stół, w tym na Sylwestra.
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 2 g
tłuszcze 17 % 2 g
węglowodany 67 % 8 g
58 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj jedzenie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotuj ziemniaki, buraki i marchewki, jak chcesz. Od dawna gotuję w podwójnym bojlerze, po oczyszczeniu, częściowo kroję buraki i ziemniaki, zostawiam marchewki w całości. Ustawiam minutnik na 20 minut. Po 10-15 minutach próbuję i wyjmuję do gotowości, najpierw tacę z marchewką, a następnie z ziemniakami. W przypadku buraków, jeśli to konieczne, zwiększam czas o 10 minut z podanych 20, ale sprawdzam gotowość wcześniej, aby nie strawić, jeśli jest mało, nadal dodaję czas.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gdy parowiec działa, zaczynamy przygotowywać sałatkę : pokrój cebulę w drobną kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Drobno posiekaj również ogórki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W głębokiej misce wymieszaj zimne potrawy: cebulę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Odcedź solankę z kapusty, lekko wyciśnij-dodaj do cebuli.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Za groszkiem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    I kiszone ogórki. Wszystkie produkty są dobre, ale delikatnie wymieszaj, przykryj i włóż do lodówki. Podczas gdy warzywa są ugotowane i schłodzone.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Schłodzone ziemniaki, marchewki i buraki pokroić w drobną kostkę, nie więcej niż groszek. Za pomocą Krajarki do warzyw będzie wystarczająco szybki, schludny i wygodny.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Te kostki są uzyskiwane.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gotowane i pokrojone warzywa wkładamy do innej miski, trochę solimy i delikatnie mieszamy.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Drobno posiekaj świeże zioła i połącz w przestronnym naczyniu z zawartością obu misek, dobrze wymieszaj. Spróbuj soli, jeśli nie wystarczy, dodaj sól, a dopiero potem dopraw olejem roślinnym. /Jeśli przygotowywana jest niewielka ilość sałatki, z reguły wszystkie produkty są natychmiast mieszane w jednej misce/.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Z tej ilości produktów uzyskuje się prawie pełne 5 litrów. patelnia pysznego winegret. Pozostaw do zaparzenia w lodówce na godzinę lub dłużej i podawaj. Smacznego !

winegret został przygotowany na wydarzenie, jeśli nie na wakacje, połowa wszystkich składników wystarczy dla 4-osobowej rodziny. Czas gotowania jest odpowiednio skrócony.

Uwaga! Parowary mają różną moc, wskazuję czas na własną rękę i mam ją potężną.

to znaczy: ustawiam minutnik na 20 minut-jest to maksymalny czas gotowania dla dolnej tacy buraków. Sprawdzam górne tace z marchewką i ziemniakami i usuwam je do gotowości.
czas ich gotowości jest zawsze inny, zależy od warzyw, więc nie można go określić, lub bardzo w przybliżeniu, to 8-15 minut.

również czas zależy od wielkości warzyw, jeśli są duże (a podczas fotografowania są takie - są cięte i tak gotują się szybciej, a więcej wchodzi na tacę), to z doświadczenia. Ale nikt nie przeszkadza ci układać warzyw w całości lub tylko je myć, ale czyścić po ugotowaniu i schłodzeniu, wszystkie metody są dopuszczalne.

wyjmuję tacę, gdy widelec łatwo wchodzi do ziemniaków, a marchewki jeszcze wcześniej. A wielu kocha al-dente.

jeśli buraki nie są gotowe po 20 minutach, ale są różne warzywa-dodaję czas, około 10 minut, ale zawsze sprawdzam stopień gotowości, którego potrzebuję wcześniej, aby nie strawić. Ale średnio 20 minut wystarczy, stąd liczba.

winegret z groszkiem jako ratownik, zarówno w dni powszednie, jak i na wakacje. Wielu jest kochanych za smak, sytość i lekkość. Gotowanie jest również proste, ale z nowoczesnymi pomocnikami kuchennymi i więcej! Istnieje również wiele opcji, ale prawie zawsze proszeni są o gotowanie klasyków, tak jak w dzieciństwie gotowały nas matki i babcie. To kolejny z rodzinnych przepisów.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kapusta kiszona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 11   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy