skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj jedzenie.
Krok 2:
Gotuj ziemniaki, buraki i marchewki, jak chcesz. Od dawna gotuję w podwójnym bojlerze, po oczyszczeniu, częściowo kroję buraki i ziemniaki, zostawiam marchewki w całości. Ustawiam minutnik na 20 minut. Po 10-15 minutach próbuję i wyjmuję do gotowości, najpierw tacę z marchewką, a następnie z ziemniakami. W przypadku buraków, jeśli to konieczne, zwiększam czas o 10 minut z podanych 20, ale sprawdzam gotowość wcześniej, aby nie strawić, jeśli jest mało, nadal dodaję czas.
Krok 3:
Gdy parowiec działa, zaczynamy przygotowywać sałatkę : pokrój cebulę w drobną kostkę.
Krok 4:
Drobno posiekaj również ogórki.
Krok 5:
W głębokiej misce wymieszaj zimne potrawy: cebulę.
Krok 6:
Odcedź solankę z kapusty, lekko wyciśnij-dodaj do cebuli.
Krok 7:
Za groszkiem.
Krok 8:
I kiszone ogórki. Wszystkie produkty są dobre, ale delikatnie wymieszaj, przykryj i włóż do lodówki. Podczas gdy warzywa są ugotowane i schłodzone.
Krok 9:
Schłodzone ziemniaki, marchewki i buraki pokroić w drobną kostkę, nie więcej niż groszek. Za pomocą Krajarki do warzyw będzie wystarczająco szybki, schludny i wygodny.
Krok 10:
Te kostki są uzyskiwane.
Krok 11:
Gotowane i pokrojone warzywa wkładamy do innej miski, trochę solimy i delikatnie mieszamy.
Krok 12:
Drobno posiekaj świeże zioła i połącz w przestronnym naczyniu z zawartością obu misek, dobrze wymieszaj. Spróbuj soli, jeśli nie wystarczy, dodaj sól, a dopiero potem dopraw olejem roślinnym. /Jeśli przygotowywana jest niewielka ilość sałatki, z reguły wszystkie produkty są natychmiast mieszane w jednej misce/.
Krok 13:
Z tej ilości produktów uzyskuje się prawie pełne 5 litrów. patelnia pysznego winegret. Pozostaw do zaparzenia w lodówce na godzinę lub dłużej i podawaj. Smacznego !
winegret został przygotowany na wydarzenie, jeśli nie na wakacje, połowa wszystkich składników wystarczy dla 4-osobowej rodziny. Czas gotowania jest odpowiednio skrócony.
Uwaga! Parowary mają różną moc, wskazuję czas na własną rękę i mam ją potężną.
to znaczy: ustawiam minutnik na 20 minut-jest to maksymalny czas gotowania dla dolnej tacy buraków. Sprawdzam górne tace z marchewką i ziemniakami i usuwam je do gotowości.
czas ich gotowości jest zawsze inny, zależy od warzyw, więc nie można go określić, lub bardzo w przybliżeniu, to 8-15 minut.
również czas zależy od wielkości warzyw, jeśli są duże (a podczas fotografowania są takie - są cięte i tak gotują się szybciej, a więcej wchodzi na tacę), to z doświadczenia. Ale nikt nie przeszkadza ci układać warzyw w całości lub tylko je myć, ale czyścić po ugotowaniu i schłodzeniu, wszystkie metody są dopuszczalne.
wyjmuję tacę, gdy widelec łatwo wchodzi do ziemniaków, a marchewki jeszcze wcześniej. A wielu kocha al-dente.
jeśli buraki nie są gotowe po 20 minutach, ale są różne warzywa-dodaję czas, około 10 minut, ale zawsze sprawdzam stopień gotowości, którego potrzebuję wcześniej, aby nie strawić. Ale średnio 20 minut wystarczy, stąd liczba.
winegret z groszkiem jako ratownik, zarówno w dni powszednie, jak i na wakacje. Wielu jest kochanych za smak, sytość i lekkość. Gotowanie jest również proste, ale z nowoczesnymi pomocnikami kuchennymi i więcej! Istnieje również wiele opcji, ale prawie zawsze proszeni są o gotowanie klasyków, tak jak w dzieciństwie gotowały nas matki i babcie. To kolejny z rodzinnych przepisów.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kapusta kiszona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 11 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g