urozmaicaj swoje zwykłe potrawy najlepszymi przepisami na sos mleczny. Na naszej stronie-wspaniałe opcje ze świeżego, kiszonego i mleka sojowego. Z ziołami, czosnkiem, przyprawami i masłem, krakersami, grzybami, szpinakiem i serem. Klasyczny & laquo;beszamel & raquo;, & laquo;Cheddar & raquo;,« Blue Cheese »i« Cezar & raquo;. Sosy deserowe z rodzynkami, pomarańczami i wanilią.
SOS & ndash; nie jest to niezależne danie, ale coś, co może zabarwić i uszlachetnić smak głównego, dodać pewnego wyrafinowania, a nawet całkowicie go zmienić. Szczyt popularności w wynalezieniu sosów przypadał na przełomie XVIII i XIX wieku. Ponieważ przyprawy były wtedy bardzo drogie, autorami sosów była głównie bogata szlachta.
pięć najczęściej używanych składników w przepisach na sos mleczny:
Produkt | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|
mleko | 68 | 3.2 | 3.6 | 4.8 |
masło | 734 | 0.5 | 82.5 | 0.8 |
mąka | 325 | 12 | 1 | 67 |
gałka muszkatołowa | 556 | 20 | 50 | 7 |
mąka pszenna | 325 | 12 | 1 | 67 |
ciekawy przepis:
1. Wlej mleko do rondla.
2. Umieść tam cebulę, goździk, liść laurowy.
3. Podgrzej, ale nie gotuj mleka.
4. Odetnij skórkę z czerstwego chleba.
5. Umieść go w mleczno-pikantnej mieszance.
6. Po całkowitym wchłonięciu zagotuj.
7. Usuń lavrushkę i goździki.
8. Ponownie zagotuj, dokładnie mieszając.
9. Ostudzić trochę i ubić mikserem.
10. Dodaj masło, gałkę muszkatołową. Sól i dodaj świeżo zmielony czarny pieprz.
11. Podawaj na ciepło.
pięć najszybszych przepisów na sos mleczny:
nazwa potrawy | Czas gotowania | kalorie kcal w 100g | oceną użytkowników |
---|---|---|---|
lezon z kurczaka | 5 min | 72 | +29 |
SOS blue cheese z majonezem | 5 min | 298 | +2 |
proste ciasto rybne z jajkiem | 10 min | 172 | +72 |
majonez bez jajek w blenderze | 10 min | 551 | +248 |
kremowy sos szpinakowy | 10 min | 145 | +84 |
przydatne wskazówki:
• jeśli sos mleczny nie zostanie wymieszany podczas podgrzewania, może przykleić się do dna rondla, a nawet przypalić.
• oprócz gałki muszkatołowej można dodać curry, zioła prowansalskie, bazylię. W zależności od przyprawy uzyskasz zupełnie inny ton Smakowy.
* sos jest idealny do ryb, mięsa, warzyw.