kremowy sos z kurczaka
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
roztop masło na patelni, dodaj do niego mąkę i usmaż wszystko razem. Niech mąka lekko zmieni kolor.
stopniowo wlewaj mleko, zmniejsz ogień do niskiego poziomu i gotuj, aż mleko się zagotuje i sos zgęstnieje. Dodaj przyprawy do smaku, a następnie kurczaka i zioła, gotuj wszystko przez 10 minut pod pokrywką.
ważny niuans-kurczaka należy najpierw marynować w ulubionym sosie i smażyć na patelni, aby był bardziej soczysty. Możesz również przepuścić mięso z kurczaka przez maszynkę do mięsa (już smażoną) lub zmielić je w blenderze, aby sos był gładki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g