Klasyczne twarogi na patelni

najdelikatniejsze i najbardziej aromatyczne twarogi! Po prostu rozpływają się w ustach! Prawdopodobnie wiele osób lubi twarożek-serniki-satysfakcjonujące, zdrowe, smaczne. A jeśli ugotujesz je z polewą śmietanową i upieczesz w piekarniku? Smak jest doskonały. Serniki stają się bardzo delikatne, a śmietana zamienia się w aromatyczny krem... Zaczynajmy?
AngelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 11 g
tłuszcze 37 % 14 g
węglowodany 34 % 13 g
224 kcal
IG: 8 / 23 / 69

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zetrzyj twaróg przez sito. Dodaj jajka, 3 łyżki cukru. Pozostałe 3 łyżki trafią do śmietany. Jeśli chcesz bardzo słodkie serniki-dodaj 1-2 łyżki cukru więcej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj semolinę. I bardzo dobrze wymieszaj. Lubię mieszać taką masę rękami, jeśli chcesz - użyj miksera, nie wysokie obroty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Teraz musisz odstawić ciasto na 15-20 minut. Aby semolina wchłonęła płyn, a masa stała się gęstsza.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej mąkę na talerz, uformuj sernik mokrymi rękami. Radzę za każdym razem zwilżać dłonie i robić puste miejsca, masa nie będzie mocno przylegać do rąk, mniej mąki pójdzie do panierowania.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    A teraz sekret idealnie okrągłych serników. Kładziemy nasze serniki-półfabrykaty na desce, przykrywamy szklanką lub filiżanką o większej średnicy...

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    ...następnie bez większego wysiłku obracamy szklankę bez odrywania jej od powierzchni roboczej. Kilka ruchów.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W rezultacie sernik wyrośnie, zaokrągli się i będzie schludnie gładki)

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Robimy to ze wszystkimi półfabrykatami.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny i usmaż nasze serniki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ostrożnie odwróć na drugą stronę i doprowadź do gotowości.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Oto gotowe serniki. Włącz piekarnik, aby rozgrzał się o 180 stopni.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Weź naczynie do pieczenia i rozłóż nasze serniki. Układałem się w kółko.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    W misce wymieszaj śmietanę i 3 łyżki cukru. Ubij lekko, aby cukier się rozpuścił.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Napełnij nasze serniki sosem śmietanowym. wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Po 20 minutach pyszny deser jest gotowy!

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Są bardzo miękkie, delikatne, pachnące. Śmietana nadaje potrawie szczególną nutę delikatności)

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal / 100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal / 100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal / 100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g

Podobne przepisy